Parlamentul ucrainean a amanat pentru joi numirea unui guvern de unitate nationala, o masura care se impune de urgenta in timp ce economia este in pragul falimentului, iar Moscova ameninta sa suspende sprijinul sau financiar.

UPDATE 14.20: Parlamentul de la Kiev a cerut Curtii Penale Internationale de la Haga sa il ancheteze pe Vitkor Ianukovici.

UPDATE 13.55: Fostul campion mondial de box Vitali Klitschko a anuntat ca va candida la prezidentiale

UPDATE 12.10 Parlamentul ucrainean l-a numit in functia de guvernator al bancii centrale pe Stepan Kubiv, fost presedinte al VAT Kredobank, acesta urmand sa invite la Kiev o misiune a Fondului Monetar International (FMI), in speranta ca statul va putea obtine finantare internationala pentru a evita falimentul.

Liderii politici de la Kiev au anuntat luni ca Ucraina are nevoie de sprijin financiar in valoare de 35 miliarde de dolari. Statele Unite si Uniunea Europeana au promis ca vor oferi ajutor noii administratii, scrie Mediafax, citand Bloomberg.

UPDATE 11.05 Parlamentul ucrainean a amanat formarea guvernului pana joi, pentru a lasa timp pentru consultari.

In plus, in ultimele zile au avut loc mai multe intalniri intre oficiali occidentali si ucrainieni. Seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, s-a intalnit, luni, cu presedintele interimar Oleksandr Turchinov si a mers pe Maidan, Piata Independentei, cel mai fierbinte loc al contestarii presedintelui demis Ianukovici pentru a depune flori in memoria celor 82 de persoane ucisi in violentele de saptamana trecuta .

Numarul doi al diplomatiei americane, William Burns, este de asemenea, de asteptat marti la Kiev pentru a sustine noile autoritati si redresarea economica si politica a tarii.

Intre timp, premierul rus Dmitri Medvedev a pus la indoiala legitimitatea noului guvern in Ucraina, dupa punerea sub acuzare a presedintelui Viktor Ianukovici si a estimat ca recunoasterea unei noi puteri, asa cum o fac unii occidentali este o "aberatie" .

Secretarul General al ONU, Ban Ki-moon, a facut apel la "pastrarea unitatii si integritatii teritoriale" a Ucrainei si si-a trimis unul dintre consilierii sai la Kiev, scrie presa internationala.

Presedintele demis este inca pe teritoriul Ucrainei

Fostul presedinte ucrainean Viktor Ianukovici este in continuare pe teritoriul Ucrainei, a anuntat luni seara consilierul sau Anna Gherman, care a refuzat sa precizeze localitatea in care se afla presedintele destituit, relateaza agentia Ukrinform citata de Mediafax.

"El se afla in Ucraina. Stiu asta. Intotdeauna am avut metodele mele de a afla unde el se afla, desi multi au incercat sa minimizeze influenta mea asupra lui", a declarat Gherman.

"Eu nu il caut, voi sunteti cei care-l cautati", a afirmat ea intr-un interviu, adaugand insa ca nu a discutat cu Ianukovici in ultimele zile.

"In urma cu cateva zile, cand Viktor Ianukovici se afla la Harkiv, i-am trimis niste declaratii pe care trebuia sa le pronunte in fata presei, dar Ianukovici a ales o alta cale (...). Imi pare rau ca nu am fost alaturi de el in acel moment. Nu i-as fi permis sa spuna anumite cuvinte", a declarat Gherman.