Consilierul Kremlinului pentru drepturile omului Vladimir Lukin pune in discutie dreptul Parlamentului ucrainean de a abroga statutul de limba regionala al limbii ruse in regiuni din Ucraina, relateaza Itar-Tass in pagina electronica de luni, potrivit Mediafax. "Din cate inteleg, rusa a fost declarata limba regionala de catre autoritatile regionale si nu stiu daca autoritatile centrale pot interveni in afacerile regiunilor", a declarat Lukin, duminica, pentru agentia rusa.

"In orice caz, asemenea decizii nu vor reusi sa promoveze contacte ori sa imbunatateasca intelegerea intre oameni", a declarat Lukin, referindu-se la decizia Parlamentului ucrainean de a abroga o lege cu privire la limba de stat in Ucraina.

In baza acestei legi, rusa a dobandit statutul de limba regionala in zone in care este prima limba pentru cel putin zece la suta din populatie. Legea a intrat in vigoare in august 2012. Potrivit unor date oficiale, rusa a fost recunoscuta ca limba regionala in 13 dintre cele 27 de regiuni ucrainene.

Parlamentul ucrainean a abrogat duminica o lege adoptata in 2012, in mandatul lui Viktor Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minoritatilor si care a a permis utilizarea rusei ca limba regionala in estul tarii.

Textul permitea utilizarea limbii ruse in afaceri, in scoli, dar si in alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte al tarii. El s-a angajat in campania pentru alegeri prezidentiale sa rastoarne o politica de promovare a limbii ucrainene ca singura limba in tara de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko.

Legea prevedea ca limba ucraineana este singura limba de stat si ca, pe teritoriul Ucrainei, este garantata utilizarea limbilor regionale, care includ limbile moldoveneasca, romana, rusa, belarusa, bulgara, armeana, gagauza, germana, greaca moderna, poloneza, slovaca, maghiara.

Ministerul roman al Afacerilor Externe reactiona, la vremea respectiva, afirmand ca Romania nu accepta existenta unei limbi moldovenesti, referindu-se la legea aflata in dezbatere parlamentara in Ucraina care facea distinctie intre limba romana si cea moldoveneasca.