Tripleta de la Weimar (Germania, Franta si Polonia), care a trecut testul negocierilor-maraton din timpul crizei ucrainene, poate fi considerata motorul principal in ceea ce priveste relatia Uniunii Europene cu tarile Europei de Est. Tripleta de la Weimar este o initiativa ce dateaza din 1991, scopul initial fiind acela de a sprijini Polonia pentu a trece peste efectele perioadei comuniste. Tripleta are ca scop si sa sprijine cooperarea dinte cele trei tari ce o formeaza.

Ministrii de Externe ai celor 3 tari se reunesc anual. De asemenea, exista si summit-uri ale tripletei de la Weimar la nivel de lideri ai celor 3 state, insa acestea au loc mai rar de un an.

In plus, tripleta de la Weimer dispune si de o unitate de 1.700 de soldati - Dispozitivul de lupta Weimer - potrivit unei intelegeri semnate in 2011. Acest dispozitiv este gata sa intervina in zonele de criza, incepand cu anul 2013, potrivit acordului. Dispozitivul de lupta Weimer este comandat de Polonia, Germania asigura suport logistic, iar Franta contribuie cu asistenta medicala.

Sursa: Wikipedia.org.