Parlamentul ucrainean a abrogat duminica o lege adoptata in 2012, in mandatul lui Ianukovici, care stabilea cadrul legal pentru o extindere a folosirii limbilor minoritatilor si care a a permis utilizarea rusei in estul tarii, relateaza postul Russia Today in pagina electronica, citata de Mediafax.

Textul permitea utilizarea limbii ruse in afaceri, in scoli, dar si in alte domenii. Adoptarea legii a fost unul dintre punctele importante ale campaniei lui Ianukovici, destituit sambata din functia de presedinte al tarii, care s-a angajat sa rastoarne promovarea limbii ucrainene ca singura limba in tara de catre fostul presedinte Viktor Iuscenko.

"Noile autoritati de la Kiev au o tendinta nationalista si considera limba rusa o amenintare la adresa identitatii nationale", comenteaza postul rus.

Postul anunta, de asemenea, primul "esec" al Parlamentului ucrainean, care nu a putut sa il destituie din functie pe seful Inaltei Curti Comericale Viktor Tatikov. Rezolutia de destituire a fost votata de 223 de deputati, in contextul in care erau necesare 226 de voturi.

Acest esec a avut loc dupa ce unii parlamentari au criticat Legislativul pentru dorinta de a destitui judecatori cu o "necesitate revolutionara in minte", pe care au denuntat-o ca gresita.

Potrivit agentiei ruse Interfax, Parlamentul i-a destituit duminica din functii pe ministrii Educatiei si Sanatatii.