Comisia Europeana a anuntat ca este pregatita sa incheie Acordul de asociere cu Ucraina odata ce un nou guvern este format si considera ca un asemenea acord este in interesul ambelor parti si ca va fi semnat, transmite Reuters.

Criza din Ucraina a inceput anul trecut cand presedintele Viktor Ianukovici a refuzat un acord de asociere si de liber schimb propus de Uniunea Europeana in favoarea unor relatii mai stranse cu Rusia, care a promis Kievului un imprumut de 15 miliarde de dolari si o reducere a pretului gazelor.

"Cred ca, da, ucrainenii vor semna acel acord", a declarat duminica, intr-un interviu pentru Sky News, comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht. "Nu stiu cand. Mai intai avem nevoie de un guvern pentru acest lucru, care trebuie sa ia o decizie democratica si care sa fie intr-o situatie stabila", a explicat De Gucht.

Tot duminica, comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca UE este pregatita sa ofere un ajutor substantial Ucrainei. Ca si De Gucht, el a spus ca instalarea unui guvern stabil este o conditie necesara.

Acordul a fost mereu pe masa pentru Ucraina, a afirmat De Gucht, subliniind totodata ca acesta nu inseamna integrarea deplina in UE a Ucrainei. "Putem si cred ca trebuie sa-l incheiem (Acordul de asociere, n.r.). Nu inseamna ca devin membri UE, asta e altceva", a aratat De Gucht.