Presedintele Parlamentului ucrainean, Oleksandr Turchinov, va prelua interimar functia de presedinte al tarii, dupa destituirea lui Viktor Ianukovici. El le-a transmis, duminica, deputatilor sa cada de acord in privinta formarii unui guvern de unitate nationala pana marti. "Este o sarcina prioritara", a declarat Oleksandr Turchinov in Parlament, aratand ca discutiile privind noul guvern trebuie sa inceapa "imediat".

Oleksandr Turcinov, presedinte interimarFoto: Captura video

Uniunea Europeana a anuntat ca va acorda Kievului "asistenta financiara substantiala" dupa instalarea unui nou Guvern, avand in vedere ca ucrainenii "si-au demonstrat angajamentul fata de valorile europene". Anuntul a fost facut duminica la Sidney de comisarul european pentru afaceri economice si monetare, Olli Rehn, potrivit Reuters. Oficialul european nu a precizat valoarea ajutorului financiar, precizand ca in prezent sunt in curs de evaluare necesitatile Ucrainei.

-----------------

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de duminica:

UPDATE 21.44 Presedintele interimar Oleksandr Turcinov a declarat ca Ucraina este "pe marginea prapastiei, aproape de un default".

UPDATE 19.30 Sefa diplomatiei europene, comisarul Catherine Ashton, va merge luni la Kiev.

UPDATE 18.05 SUA: Ar fi o mare greseala ca Rusia sa trimite trupe in Ucraina. Declaratia a fost facuta de consiliera lui Obama pe probleme de securitate nationala, Susan Rice, care a aduagat ca nu este in interesul Rusiei, Europei sau Statelor Unite ca Ucraina sa se imparta.

UPDATE 17.05 Putin si Merkel au cazut de acord, in cursul convorbirii telefonice, ca "integritatea teritoriala" a Ucrainei trebuie aparata si ca tara are nevoie urgent de un guvern functional.

"Ei au subliniat interesul lor comun pentru o Ucraina stabila - atat din punct de vedere economic, cat si politic", a precizat intr-un comunicat de presa purtatorul de cuvant al cancelarului Merkel, Steffen Seibert, adaugand ca cei doi lideri au convenit sa mentina o legatura stransa.

UPDATE 16.40 Vladimir Putin si Angela Merkel au discutat la telefon despre Ucraina

Presedintele rus Vladimir Putin si cancelarul german Angela Merkel au discutat despre situatia din Ucraina in cursul unei convorbiri telefonice initiate de Berlin, a anuntat duminica Kremlinul, potrivit Reuters.

"Au fost discutate ultimele evolutii ale situatiei din Ucraina", a precizat biroul de presa al presedintiei ruse, fara a da alte detalii.

UPDATE 16.10 Iulia Timosenko nu este interesata de postul de prim-ministru. "Va rog sa nu aveti in vedere candidatura mea pentru postul de prim-ministru", a scris Timosenko pe site-ul partidului sau.

Pana marti urmeaza sa se formeze un guvern de uniune nationala in Ucraina.

UPDATE 16.00 Iulia Timosenko se va intalni "foarte curand" cu Angela Merkel. Cancelarul a indemnat-o sa lucreze pentru unitatea Ucrainei

UPDATE 15.35 UE anunta ca este pregatita sa incheie Acordul de asociere cu Ucraina odata ce noul guvern este instalat

Comisia Europeana a anuntat ca este pregatita sa incheie un acord de asociere cu Ucraina odata ce un nou guvern este format si ca este de parere ca un asemenea acord este in interesul ambelor parti si ca va fi semnat, transmite Reuters.

Criza din Ucraina a inceput anul trecut cand presedintele Viktor Ianukovici a refuzat un acord de asociere si de liber schimb propus de Uniunea Europeana in favoarea unor relatii mai stranse cu Rusia, care a promis Kievului un imprumut de 15 miliarde de dolari si o reducere a pretului gazelor.

"Cred ca, da, ucrainenii vor semna acel acord", a declarat duminica, intr-un interviu pentru Sky News, comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht. "Nu stiu cand. Mai intai avem nevoie de un guvern pentru acest lucru, care trebuie sa ia o decizie democratica si care sa fie intr-o situatie stabila", a explicat De Gucht.

Tot duminica, comisarul european pentru Afaceri economice si monetare, Olli Rehn, a declarat ca UE este pregatita sa ofere un ajutor substantial Ucrainei. Ca si De Gucht, el a spus ca instalarea unui guvern stabil este o conditie necesara.

Acordul a fost mereu pe masa pentru Ucraina, a afirmat De Gucht, subliniind totodata ca acesta nu inseamna integrarea deplina in UE a Ucrainei. "Putem si cred ca trebuie sa-l incheiem (acordul, n.r.). Nu inseamna ca devin membri UE, asta e altceva", a aratat De Gucht.

UPDATE 15.05 Comandantii Serviciului de Securitate au dezertat. Nu exista planuri pentru apararea depozitelor nucleare

UPDATE 13.30 Autoritatea lui Ianukovici pare sa scada in unele parti din estul Ucrainei, regiunea care l-a votat la alegerile din 2010, in defavoarea lui Timoshenko. In Dniepropetrovsk, unul dintre cele mai mari orase din est, politia a emis un comunicat anuntand ca este "de partea poporului", in timp ce in Harkov primarul si guvernatorul ar fi fugit in Rusia, scrie The Guardian.

Locul exact in care se afla Ianukovici este in continuare necunoscut. Insa, localnici din Donetsk (est), zona sa natala, au relatat ca securitatea a fost intarita de-a lungul drumului ce duce spre casa sa din oras, sugerand ca ar putea fi acolo. La resedinta sa oficiala de langa Kiev, abandonata de fortele de ordine, mii de ucraineni au venit sa vada cu traia presedintele destituit.

Val de demisii la nivelul conducerii regionale de la Liov si Harkov

UPDATE 12.50 Parlamentul a votat, duminica, restiutuirea catre stat a luxoasei resedinte oficiale a presedintelui destituit Viktor Ianukovici.

UPDATE 12.45 Presedintele Parlamentului, Oleksandr Turchinov, a fost numit presedinte interimar.

Parlamentul ucrainean a votat, duminica, preluarea temporara a atributiilor sefului statului de catre presedintele legislativului, relateaza Reuters.

UPDATE 12.40 Presedintele legislativului ucrainean le-a transmis, duminica, deputatilor sa cada de acord in privinta formarii unui guvern de unitate nationala pana marti. "Este o sarcina prioritara", a declarat Oleksandr Turchinov in Parlament, potrivit Reuters.

El a aratat ca discutiile privind noul guvern trebuie sa inceapa "imediat", avand loc la o zi dupa ce legislativul a votat suspendarea din functie a presedintelui Viktor Ianukovici si la doua zile dupa ce un acord a fost incheiat cu Ianukovici privind necesitatea formarii unui guvern de unitate nationala.

Iulia Timoshenko, intre posibilii candidati pentru functia de premier. Partidul Batkivshchyna al opozantei Iulia Timosenko analizeaza o posibila candidatura a acesteia la functia de sef al Guvernului Ucrainei, in vederea unui eventual vot in Parlament duminica, a anuntat un parlamentar din cadrul formatiunii.

Analiza: Ucraina intra intr-o noua era, dupa destituirea lui Viktor Ianukovici si eliberarea Iuliei Timoshenko

Ucraina intra incepand de duminica intr-o noua era, dupa destituirea de facto a lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte, sambata, si eliberarea opozantei Iulia Timoshenko, aclamata de catre sustinatori pe Maidan, la Kiev, relateaza AFP, citata de Mediafax.

Speranta de iesire din criza a Ucrainei este totusi afectata, in contextul in care comunitatea internationala isi exprima ingrijorarea ca aceasta tara cu 46 de milioane de locuitori este mai divizata intre estul rusofon si rusofil, majoritar, si vestul nationalist si ucrainofon.

Astfel, premierul polonez Donald Tusk a apreciat sambata seara ca exista forte care ameninta integritatea teritoriala a Ucrainei, fara sa precizeze natura acestora.

Sefa diplomatiei europene Catherine Ashton i-a indemnat pe reprezentantii politici ucraineni sa actioneze "in mod responsabil" pentru a pastra "integritatea teritoriala" si "unitatea" tarii.

Iar seful diplomatiei franceze Laurent Fabius, care a "salutat" eliberarea Iuliei Timosenko", a apreciat ca "Franta, in legatura cu partenerii sai europeni, lanseaza un apel la pastrarea unitatii si integritatii tarii si la abtinerea de la violente".

Iulia Timoshenko, un fost premier ucrainean, a declarat, in lacrimi, "Voi sunteti eroi, voi sunteti cei mai buni din Ucraina!".

Asezata intr-un scaun cu rotile in fata a aproximativ 50.000 de persoane prezente in Piata Independentei (Maidan), centrul miscarii de contestare, fosta conducatoare propulsata in urma "revolutiei portocalii" din 2004, incarcerata din 2011 pentru abuz de putere, le-a cerut sa continue lupta.

"Daca cineva va spune ca s-a terminat si ca puteti sa va intoarceti acasa, sa nu credeti o vorba, este necesar sa terminati treaba", le-a cerut ea.

Violentele, care au culminat saptamana aceasta cu 88 de morti dupa trei luni de criza acuta, au atins un nivel de violenta fara precedent in aceasta fosta republica sovietica.

Deputatii au decis sambata "eliberarea imediata" a opozantei. Imediat dupa aceea au votat cu privire la ceea ce au prezentat drept o vacanta, justificand o destituire de facto a sefului statului si organizarea unor alegeri prezidentiale anticipate la 25 mai.

"Presedintele Ianukovici s-a indepartat de la putere si nu-si indeplineste functiile", se arata in rezolutia adoptata de catre Parlament.

Insa, de la Harkov (est), Ianukovici, ales in 2010 pentru un mandat pana in martie 2015, a dat asigurari ca nu are nicio intentie sa demisioneze.

"Tara asista la o lovitura de stat (...). Eu sunt presedintele ales in mod legitim", a subliniat el intr-o alocutiune televizata, inregistrata la o data necunoscuta si difuzata de un post regional.

Desi acordul pe care l-a incheiat vineri prevede sa declanseze rapid masuri adoptate de catre Parlament in vederea formarii unui guvern de uniune nationala, Ianukovici a subliniat ca nu va "semna nimic cu banditii care terorizeaza tara".

In noaptea de sambata spre duminica nu se stia unde se afla. Potrivit noului presedinte al Parlamentului, Oleksandr Turchinov, fostul sef de stat s-ar ascunde in regiunea Donetk (est), de unde fostul presedinte este originar.

"A incercat sa ia un avion cu destinatia Rusia, dar a fost impiedicat" de politia de frontiera, a declarat Turcinov.

Reactiile au aparut imediat

"Ianukovici este KO", si-a exprimat bucuria unul dintre principalii lideri ai opozitiei ucrainene, campionul mondial la box Vitali Kliciko, care ar putea juca un rol politic important in lunile urmatoare.

Rusia a acuzat opozitia ca "nu a indeplinit nici macar una dintre obligatiile" din acordul semnat vineri cu Ianukovici si a denuntat "extremisti inarmati si jefuitori, ale caror actiuni constituie o amenintare directa la adresa suveranitatii Ucrainei".

Tonul europenilor a fost radical diferit. "Nu exista nicio lovitura de stat la Kiev. Cladirile oficiale au fost abandonate. Presedintele Parlamentului a fost ales in mod legitim", a declarat, intr-un mesaj postat pe Twitter ministrul polonez de Externe Radoslaw Sikorski, care a participat, saptamana aceasta, la negocieri intre opozitie si putere.

Casa Alba a salutat eliberarea Iuliei Timoshenko si a subliniat ca ucrainenii sunt cei care isi stabilesc viitorul.

La Kiev, manifestantii nu au demontat baricadele de pe strazile din centrul capitalei, insa atmosfera s-a destins dupa ce politia s-a raliat cauzei manifestantilor, iar armata si-a anuntat "neutralitatea".

La periferia capitalei, mii de persoane s-au dus sa viziteze, fara incidente, resedinta luxoasa abandonata de catre Ianukovici si care se afla sub paza serviciului de ordine al opozantilor. O constructie in forma de galion, o colectie de fazani, marmura si decoratii aurite i-au lasat pe multi vizitatori cu gura cascata la tot acest fast.

Insa Ucraina, in opinia generala, este departe de deznodamant.

La Harkov, un oras din est, reprezentanti locali din regiunile proruse estice cu contestat "legitimitatea" Parlamentului tarii care, in opinia lor, isi desfasoara activitatea "sub amenintarea armelor".

Desi situatia este calma si pare ca s-a stabilizat din punct de vedere politic, Ucraina se afla intr-o situatie economica pe care Fabuis a catalogat-o saptamana aceasta "ingrozitoare".

Rasturnarile de sambata risca puternic sa afecteze promisiunea Rusiei de a acorda un credit in valoare de 15 miliarde de dolari, din care a efectuat doar o plata in valoare de trei miliarde de dolari si o reducere importanta la pretul gazelor. Europenii au promis o asistenta financiara mai modesta, de aproximativ 610 milioane de euro.

Ministrul britanic de Externe William Hague a anuntat ca a discutat cu omologul sau german pentru a exercita presiuni in vederea deblocarii unui "ajutor financiar vital din partea Fondului Monetar International (FMI)".