Parlamentul de la Kiev a decis sambata dupa-amiaza suspendarea din functie a presedintelui Viktor Ianukovici, la scurt timp de la difuzarea unui interviu inregistrat in care acesta anunta ca nu intentioneaza sa demisioneze. Parlamentul a adoptat o rezolutie prin care fixeaza data de 25 mai pentru organizarea alegerilor prezidentiale anticipate. Tot sambata, parlamentul a votat o lege pentru eliberarea "imediata" a fostului premier Iulia Timosenko. Aceasta a fost primita triumfal, sambata seara, la Kiev, fiind aclamata de multimea de zeci de mii de persoane adunate pe Maidan.

---------------------

Desfasurarea LIVE TEXT a evenimentelor de sambata:

Ora 22.30 Premierul polonez Donald Tusk: Exista forte interesate sa puna in discutie integritatea Ucrainei

Ora 21.35 Primire triumfala pentru Iulia Timoshenko in Piata Independentei din Kiev

Opozanta Iulia Timoshenko a fost primita triumfal, sambata seara, la Kiev, fiind aclamata de multimea de zeci de mii de persoane adunate in piata centrala din capitala ucraineana, relateaza AFP. Aflata intr-un scaun cu rotile si cu ochii in lacrimi, Timoshenko a salutat, in fata celor peste 50.000 de oameni de pe Maidan, "eroii Ucrainei".

Ora 20.00 Jose Manuel Barroso (presedintele CE), Martin Schulz (presedintele PE) si Joseph Daul (liderul PPE) saluta eliberarea Iuliei Timosenko

Ora 19.45 "Sunt sigura ca Ucraina va fi membra a Uniunii Europene in viitorul apropiat, iar acest lucru va schimba totul", a mai spus Iulia Timoshenko sambata, dupa eliberarea din inchisoare, potrivit agentiei de stiri Interfax.

Ora 18.53 Ianukovici a incercat sa fuga in Rusia, afirma noul presedinte al Parlamentului ucrainean

"A incercat sa se urce intr-un avion spre Rusia, insa a fost impiedicat de agentii vamali. El se ascunde in prezent undeva in regiunea Donetsk", regiune pro-rusa din estul Ucrainei, de unde Ianukovici este originar, a sustinut sambata noul presedinte al Parlamentului de la Kiev, Oleksander Turchynov, citat de agentia Interfax.

Ora 18.30 "Dictatura a cazut" in Ucraina, a transmis fostul premier Iulia Timosenko in prima sa declaratie dupa eliberarea din inchisoare, postata pe site-ul partidului sau.

"Dictatura a cazut nu datorita politicienilor si diplomatilor, ci datorita oamenilor care au iesit in strada, care au reusit sa-si protejeze familiile si tara", a spus ea.

Ora 18.00 Iulia Timosenko a iesit din inchisoare. Fostul premier este asteptat pe Maidan.

Ora 17.30Ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a transmis sambata intr-un mesaj catre omologii sai polonez, german si polonez, ca "opozitia a esuat in a indeplini conditiile din acordul semnat vineri, ba mai mult avanseaza noi cereri. Opozitia este condusa de extremisti inarmati si ucigasi ale carui actiuni sunt o amenintare directa la adresa suveranitatii si ordinii constitutionale a Ucrainei".

Ora 17.15 Parlamentul de la Kiev a votat cu 328 de voturi pentru suspendarea lui Viktor Ianukovici din functia de presedinte.Parlamentul a votat o rezolutie prin care a fixat data de 25 de mai pentru organizarea alegerilor prezidentiale anticipate, pe motiv ca presedintele "nu isi indeplineste functiile".

Ora 16.45 Armata ucraineana nu se va implica in conflictul politic, anunta Ministerul Apararii.

Armata nu se va implica in niciun conflict politic, a anuntat Statul Major ucrainean intr-un comunicat postat sambata pe site-ul Ministerului Apararii.

"Fortele armate ale Ucrainei sunt loiale obligatiilor lor constitutionale si nu pot atrase intr-un conflict politic intern", se arata in comunicat, potrivit Reuters.

Ora 16.30 Ianukovici spune ca s-a tras asupra masinii sale. Reuters scrie ca nu sunt semne ca ar fi ranit.

Ora 16.18: Ianukovici: Nu am intentia de a demisiona.

"Tara asista la o lovitura de stat", a declarat Ianukovici intr-un interviu televizat, inregistrat. "Nu am intentia de a imi da demisia. Sunt un presedinte ales legitim. Nu am intentia sa parasesc tara".

Ora 15.40 Sefii serviciilor de securitate, inclusiv al fortelor de ordine Berkut, s-au declarat in parlament de partea protestatarilor. Acestia au anuntat ca nu vor mai lua parte in niciun conflict cu oamenii.

Ora 15.20 Deputat al opozitiei: Ianukovici a promis ca demisioneaza. Potrivit fluxului de stiri EuroMaidan, pe Twitter, protestatarii asteapta demisia semnata de Ianukovici.

Ora 14.50 Purtatorul de cuvant al Iuliei Timosenko si-a retras declaratia potrivit careia Timosenko a fost deja eliberata din inchisoare, afirmand ca este o chestiune de timp.

Ora 14.47 Surse Espresso TV, post care transmite live evenimentele din Ucraina: Ianukovici ar fi scris o scrisoare de demisie.

Ora 14.45: Congres pro-rus la Harkov, in plina criza politica. Liderii regionali au preluat conducerea si contesta legitimitatea puterii centrale/ Ianukovici se afla la Harkov, dar nu participa la congres

Ora 14.26 Iulia Timosenko a iesit din inchisoare - fluxul de stiri al Euromaidanului, citandu-l pe purtatorul sau de cuvant.

Ora 14.20 Guvernul ucrainean spune ca ministerele functioneaza normal si garanteaza o tranzitie lina catre noua conducere

Ora 13.47 Parlamentul a votat accelerarea procesului de eliberare a Iuliei Timosenko, fara a fi nevoie de acordul presedintelui.

Ora 13.45: Presedintele Ianukovici se afla in acest moment la Harkov (estul tarii), a confirmat consiliera sa Ganna German. "Presedintele isi indeplineste datoriile constitutionale. El se va exprima astazi la televiziunea din Harkov", a declarat ea.

Ora 13.30: Schimbarile politice continua in Parlamentul ucrainean: un apropiat al Iuliei Timosenko a fost ales ministrul interimar de interne.

Ora 13.20: Reuters: Sute de persoane au intrat pe proprietatea rezidentiala a lui Ianukovici din Kiev. Deocamdata nu au intrat in cladire.

Resedinta se afla in Mezhiriya, la circa 15 km de Kiev. Fotograful Reuters relateaza ca unitati de aparare al protestatarilor anti-guvernamentali controleaza intrarea in zona.

Ora. 13.10 Aliatul Iuliei Timosenko a fost ales presedintele Parlamentului

Ora 12.55 Politia a anuntat intr-un comunicat ca este "alaturi de popor" si doreste "schimbari rapide".

Ora 12.40 Corespondentul ITV scrie pe Twitter ca a mers cu masina timp de 30 de minute prin Kiev si nu a vazut nici macar un politist de trafic, semn al retragerii autoriatilor.

Ora 12.30 Site-ul in limba rusa Versii.com scrie ca Ianukovici planuieste sa demisioneze. El s-ar afla la Harkov cu oficiali de rang inalt pentru a discuta formarea unui guvern separat in sud-est si Crimeea si ca ar lua in considerare solicitarea protectiei din partea lui Putin pentru acele regiuni.

Ora 11.15: Sursa din serviciile de securitate, pentru Reuters: Ianukovici este in Ucraina, nu poate confirma daca se afla sau nu in Kiev.

Ora 11.10 Protestatarii sustin ca detin controlul asupra cladirii administratiei prezidentiale.

Ora 10.42 Presa ucraineana citata de Reuters scrie ca resedinta lui Ianukovici este goala si nepazita, iar junalistii pot intra in voie.

Inainte de acordul de ieri, Ianukovici ar fi trebuit sa faca o vizita in orasul Kharkiv (nord-est).

Ora 10.40: Vitali Klitschko, lider al opozitie: Ianukovici a parasit Kievul. Alegerile anticipate trebuie organizate pana in 25 mai.

Imagini LIVE din Ucraina:

Stirea dimineata a fost ca Volodymyr Rybak, un apropiat al lui Ianukovici, a demisionat din fruntea Parlamentului dupa ce mai multi deputati ai Partidului Regiunilor, aflat la putere, au anuntat ca parasesc aceasta formatiune. Anuntul demisiei a fost facut de vice-presedintele parlamentului, in timpul sedintei parlamentare.

Liderul opozitiei Vitali Klitschko a declarat sambata ca Parlamentul trebuie sa il constranga pe Ianukovici sa demisioneze imediat.