China intensifica pregatirea profesionala pentru un "razboi scurt si incisiv" cu scopul de a prelua controlul insulelor Senkaku de la Japonia, conform sefului serviciului american de informatii din Pacific, relateaza The Telegraph. Adresandu-se in cadrul unei conferinte organizate de Insitutul Naval din San Diego, California, capitanul James Fannell a declarat ca exercitiile recente din 2013 au fost pentru a pregati invazia asupra arhipelagului nelocuit pe care China il revendica ca fiind teritoriul sau suveran.

ChinaFoto: Agerpres

"Am ajuns la concluzia ca 'Armata Populara de Eliberare' a primit o noua sarcina si anume sa efectueze un razboi scurt si incisiv pentru a distruge fortele japoneze din Marea Chinei de Est, manevra care are ca scop confiscarea Insulelor Senkaku sau chiar a insulei Ryukyu", a declarat capitanul Fannell, seful serviciului american de informatii din Pacific.

Atat Japonia cat si SUA si-au exprimat ingrijorarea in ultimele 18 luni cu privire la intensificarea rapida a activitatii militare chineze (in special unitatile sale navale si aeriene) si a actiunilor sale provocatoare din Marea Chinei de Sud. Beijingul a trimis deja un portavion sa patruleze in Marea Chinei de Sud si a cumparat doua aeroglisoare din Ucraina. China a anuntat ulterior ca va dezvolta versiuni indigene ale aeroglisoarelor precum si o noua clasa de nave de mari dimensiuni folosite la debarcarea unui numar mare de trupe si echipament pe tarmuri.