Presedintele Consiliului Regional Cernauti, Mihai Gainiceru, a demisionat, vineri, din Partidul Regiunilor, el declarand pentru Mediafax ca a luat aceasta decizie pentru a fi prevenite incidente in regiunea Cernauti si pentru asigurarea durabilitatii Consiliului Regional Cernauti.

Gainiceru a declarat, vineri, ca, in conditiile in care in ultimele zile la Kiev si in alte regiuni din Ucraina situatia social-politica s-a agravat, a decis sa demisioneze din Partidul Regiunilor pentru a preveni incidente in regiunea Cernauti si pentru asigurarea durabilitatii Consiliului Regional Cernauti.

El a subliniat ca pe teritoriul Bucovinei nu trebuie sa existe nici o confruntare, iar Consiliul Regional Cernauti va continua sa lucreze in interesul alegatorilor si in beneficiul locuitorilor regiunii.

"Dorim ca situatia sa se linisteasca si sa intram in normalitate", a spus presedintele Consiliului Regional Cernauti, apreciind ca acordul la care au ajuns presedintele ucrainean Viktor Ianukovici si partidele din opozitie ar trebui sa fie o baza pentru imbunatatirea situatiei.

Guvernatorul Administratiei de Stat a regiunii Cernauti, Mihail Papiev, a demisionat miercuri din functie, iar joi secretarul orasului Cernauti, Vitali Myhailisyn, care indeplineste atributiile de primar, a fost inlocuit din functie, noteaza Mediafax.

Consiliul Regional Cernauti a decis, miercuri seara, in urma unei sedinte extraordinare, interzicerea pe teritoriul regiunii a activitatii Partidului Regiunilor si a Partidului Comunist, dar a adoptat si hotarari privind transmiterea puterii Consiliului Regional Cernauti catre Consiliului Poporului din regiune, dar si de neaplicare pe teritoriul regiunii a decretelor presedintelui Ucrainei, Viktor Ianukovici, si au cerut demisia acestuia.

Mai mult, deputatii din Consiliul Regional au decis interzicerea parasirii regiunii de catre toti reprezentantii structurilor de forte care sunt dislocate in regiune.

Consiliul Regional Cernauti a mai adoptat o declaratie catre consiliile din Ucraina in care solicita acestora sa nu permita federalizarea tarii si pierderi teritoriale.

Presedintele Viktor Ianukovici si reprezentantii opozitiei au semnat vineri, in prezenta mediatorilor europeni, un acord de iesire din criza din Ucraina, relata un jurnalist AFP.