O parte din media ucraineana anunta vineri seara ca presedintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oras din apropierea granitei cu Rusia unde este inchisa Iulia Timoshenko. In urma negocierilor de vineri guvernul si opozitia au ajuns la un acord care prevede organizarea de alegeri anticipate nu mai tarziu de decembrie 2014 si scaderea puterilor prezidentiale. Nu este clar daca toate grupurile din Piata Independentei din Kiev vor renunta la proteste. "Intrebarea este daca opozitia parlamentara va putea vinde acest acord oamenilor din piata", scrie BBC.

--------------

Ora 02:00 Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, si omologul sau rus, Vladimir Putin, si-au exprimat dorinta ca acordul de iesire din criza, semnat de puterea si opozitia din Ucraina, sa fie pus in aplicare "rapid", a anuntat un oficial rang inalt american, citat de AFP.

Ora 23:00 O parte din media ucraineana anunta ca presedintele Ianukovici ar fi decolat din Kiev spre Harkov, un oras din apropierea granitei cu Rusia (sursa: aici si aici). Un oficial al Departamentului de Stat american a declarat pentru Guardian ca informatia este credibila. Nu se stie daca Ianukovici va mai reveni sau nu la Kiev. Harkov este condus de un primar pro-rus, maine urmand ca acolo sa aiba loc o intalnire a liderilor din regiunile estice. Avionul lui Ianukovici ar fi decolat la 22:40, scrie Zerkalo Nedeli, pe traseul Harkov - Rusia. In Harkov este inchisa Iulia Timosenko.

In avion se afla trei dintre apropiatii lui Ianukovici: presedintele Parlamentului, Volodimir Rybak, parlamentarul miliardar Vadim Novinsky si seful administratiei prezidentiale Andrei Kliuev. Avionul este programat a zbura pe ruta Kiev - Harkov - Federatia Rusa, dar aceasta ruta se poate schimba.

Ora 22:00 Parlamentul Ucrainei a votat vineri in favoarea destituirii ministrului de interne Vitali Zaharcenko pentru folosirea violentei impotriva protestatarilor, relateaza Reuters.

Ora 19:40 Semnarea acordului a fost salutata si de ministerul roman al Afacerilor Externe, care precizeaza, intr-un comunicat, ca "dialogul onest, inclusiv si angajant este unica modalitate de solutionare durabila a actualei crize din Ucraina".

"Romania, in calitate de stat membru al UE, va continua sa se implice activ, in procesul de facilitare a solutionarii depline a crizei", se arata in acest comunicat, in care este exprimat "regretul profund ca a fost necesara ajungerea intr-o situatie limita, cu nenumarate victime, care sa determine partile implicate sa dialogheze eficient".

Ora 19:30 Casa Alba a salutat semnarea acordului dintre putere si opozitie, precizand ca doreste aplicarea imediata a acestuia.

"Sustinem eforturile tuturor celor care au negociat acest acord (si) salutam curajul liderilor opozitiei, care au recunoscut ca era necesar sa faca un compromis", a declarat purtatorul de cuvant al executivului american, Jay Carney, subliniind ca tara sa va supraveghea atent aplicarea acestui acord.

Ora 17:30 Parlamentul ucrainean a votat vineri, cu o larga majoritate, in favoarea adoptarii constitutiei din 2004, care acorda presedintelui mai putine puteri decat actuala lege fundamentala.

Ora 17.00 Liderul opozitiei Arsenii Yatsenyuk a declarat reporterilor ca mandatul presedintelui va fi injumatatit in termenii noului acord, iar alegerile prezidentiale vor avea loc intre septembrie-decembrie anul acesta. Tabara protestatarilor ￯va ramane in Kiev pana cand toate solicitarile sunt indeplinite￯, a spus el.

Ora 16.00 Presedintele Viktor Ianukovici si liderii opozitiei au semnat vineri in prezenta mediatorilor europeni un acord pentru iesirea din criza, transmite AFP.

Acest acord prevede concesiuni majore in favoarea opozitiei, printre care alegeri prezidentiale anticipate, formarea unui guvern de coalitie si o reforma constitutioanala.

Acordul a fost semnat de cei lideri ai opozitiei ucrainene, Vitali Klitschko, Arseni Iatseniuk si Oleg Tiagnibok, precum si de ministrii afacerilor externe german Franz-Walter Steinmeier si polonez Radoslaw Sikorski. Reprezentantul Rusiei nu a semnat.

Opozitia, reprezentata de "Consiliul Maidanului", si-a dat acordul pentru semnare doar cu conditia ca actualul ministru de Interne, Vitali Zaharcenko, sa nu faca parte din viitorul guvern iar procurorul general Viktor Psonka sa nu isi mentina functia.

Ora 15:30 Opozitia a decis vineri sa semneze un acord cu presedintele Viktor Ianukovici, a declarat unui dintre principalii sai lideri, declarat unul dintre principaii sau lideri, Oleg Tiagnibok, pentru agentia Interfax, preluata de AFP.

Ora 15:00 Opozantul ucrainean Vitaly Klitschko a declarat pentru cotidianul german Bild ca opozitia va semna acordul negociat de UE, dar sunt necesare discutii cu protestatarii.

"Vom semna acordul", a declarat Klitschko, pentru Bild, preluat de Reuters.

"Suntem pregatiti sa obtinem o solutie pasnica. I-am spus ministrului german de Externe ca vor discuta personal cu protestatarii inainte de a semna. Toate argumentele trebuie luate in considerare inainte de a se ajunge la semnare", a afirmat acesta.

Ora 14:30 Donald Tusk: Drumul spre un acord este inca "foarte lung". Premierul a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte de presa la Varsovia.

"Misiunea celor trei ministri ai Afacerilor Externe la Kiev viza inainte de toate a puna capat violentelor si varsarii de sange. Acest scop a fost atins, dar drumul spre un acord este inca foarte lunga".

Ora 14.25: Adjunctul Sefului de Stat Major spune ca demisioneaza, din cauza ca armata ￯este atrasa conflictul civil￯. La randul sau, col-gen Volodymir Zamana, demis miercuri din functia de Sef al Statului major, a declarat ca a demisionat din cauza ca nu a vrut sa foloseasca armata impotriva protestatarilor.

Ora 14.20 Cel mai nou bilant al Ministerului Sanatatii, pentru perioada 18.02 (ora 10.20 a.m.) - 21 februarie 2014 (ora 12.00): 77 morti si 581 de raniti.

Ora 14.05 Negocierile pentru iesirea din criza au intrat intr-o faza "delicata", a declarat vineri seful diplomatiei poloneze, Radoslaw Sikorski, citat de AFP.

"Moment delicat legat de acordul privind rezolvarea crizei din Ucraina. Toate partile trebuie sa inteleaga ca trebuie sa aiba in minte ca un compromis nu poate fi satisfacator 100%" pentru toti, a scris ministrul, pe contul sau de Twitter, dupa ce s-a intalnit cu presedintele Victor Ianukovici.

Premierul polonez Donald Tusk afirma si el ca draftul acordului ar putea sa nu primeasca aprobarea din partea opozitiei si avertizeaza ca "cel mai rau scenariu" s-ar putea inca materializa.

Ora 13.53 EuroMaidanPR: Maidanul nu sustine ultimul comunicat al lui Ianukovici. Protestatarii nu sunt de acord sa astepte pana in septembrie pentru alegeri. Maidanul ii cere lui Ianukovici sa demisioneze acum.

Ora 13.50 Ministrul de externe german se merge sa poarte discutii ci opozitia si reprezentanti ai protestatarilor - surse UE pentru Reuters

Ora 13.30 Ce contine acordul intre guvern si opozitie:

  • In urmatoarele 48 de ore va fi aprobata o lege prin care este restaurata constitutia din 2004
  • Formarea unui guvern de coalitie si uniune nationala in urmatoarele 10 zile
  • Reforma constitutionala, in care echilibrarea de puteri intre presedinte si parlament va incepe acum si se va incheia in septembrie
  • Alegeri prezidentiale dupa ce noua constitutie este adoptata - organizate nu mai tarziu de decembrie 2004
  • O ancheta privind recentele violente
  • Fara declararea starii de urgenta de catre autoritati si fara folosirea fortei de catre opozitie

Ora 13.00Viktor Ianukovici a anuntat alegeri anticipate prezidentiale in Ucraina si revenirea la constitutia din 2004..

Ora 12.30 Administratia regionala din Donetsk este blocata de protestatari - EuroMaidanPR

Ora 12.15 Din scandarile din piata: ￯Fara acorduri!￯ si ￯Doar demisia!￯, potrivit contului de Twitter EuroMaidanPR. BBC relateaza ca situatia este calma acum in Kiev.

Ora 12.10 Numerosi deputati care fac parte din partidele apropiate puterii de la Kiev au plecat din Ucraina folosind curse aeriene speciale, afirma surse citate de postul local de televiziune din Liov ZIK TV, citat de BBC, potrivit Mediafax.

Ora 11.30 Reuters: Deputatii ucraineni se bat in parlament.

Ora 11.05. Corespondentul BBC, pe Twitter: Cateva zeci de politisti din Lviv au ajuns in piata Independentei. Acestia au dezertat si s-au alaturat protestatarilor. Din Lviv au venit si 100 de activisti, o parte cu pusti de vanatoare.

Ora 11.00 Reuters: Protestatarii au deschis focul asupra politistilor, langa Maidan, potrivit unui comunicat al politiei. ￯Participantii la revolta in masa au deschis focul asupra ofiterilor de politie si au incercat sa treaca in directia cladirii parlamentului￯, se arata in comunicat. Politia a precizat ca a raspuns atacului.

Ora 10.50 Yatsenyuk, lider al opozitiei, a anuntat ca in holurile parlamentului din Kiev se afla politisti cu arme automate, potrivit contului de Twitter EuroMaidanPR. Purtatorul de cuvant al Camerei Deputatilor a anuntat insa ca politstii au fost fortati sa plece, relateaza Reuters.

Ora 10.30 Toate blocadele instituite la frontierele dintre Polonia si Ucraina au fost ridicate vineri, a anuntat serviciul de paza vamala. Ucraineni blocasera drumurile care duceau la frontiere de la inceputul saptamanii.

Ora 10.10 Un acord preliminar urmeaza sa fie semnat in timpul zilei de vineri intre Ianukovici si opozitie, care include schimbari in constitutie, un guvern de coalitie si alegeri prezidentiale anticipate in decembrie, a precizat un canal privat de televiziune. Discutiile pentru rezolvarea crizei din Ucraina se vor relua la ora 12.00, a anuntat ministerul de externe polonez.

Ora 09.10 Bilantul oficial al Ministerului Sanatatii se ridica la 77 de morti si 577 de raniti la Kiev.

Cum arata piata Independentei din Kiev dupa violentele din 18-20 februarie. Foto; AFP / Mediafax (fotograf: BULENT KILIC)

Imagini in direct din Kiev:

Live streaming video by Ustream

"Negocierile cu presedintele (Viktor) Ianukovici ( ... ) sunt inca in curs de desfasurare", a scris pe contul sau de Twitter purtatorul de cuvant al ministrului de Externe polonez, Radoslaw Sikorski .

"Liderii opozitiei, seful Parlamentului si multi deputati sunt acolo. Lucram", a spus purtatorul de cuvant, Marcin Wojciechowski .

Cateva ore mai devreme, surse din anturajul sefului diplomatiei franceze Laurent Fabius au spus ca negocierile sunt "foarte dificile" si ca "nu s-a ajuns inca la niciun acord". Fabius a plecat apoi de la Kiev de la Beijing, din cauza angajamentelor din China , a declarat ca Quai d' Orsay. Cu toate acestea, el ramane "in permanenta in legatura cu omologii sai din Germania si Polonia" si "pe deplin mobilizat in aceasta negociere".

Cei doi diplomati si omologul lor german, Frank - Walter Steinmeier a petrecut o mare parte din zi in consultari cu presedintele Ianukovici si cu liderii opozitiei ucrainene, intr-un moment cand un nou val de violenta a cuprins Ucraina .

"Mai mult de 60 de protestatari au fost ucisi (joi).Toti au fost impuscati", a spus pentru AFP un responsabil din opozitie al serviciilor medicale, Sviatoslav Khanenko.

LIVE FEED - Instagram dupa hashtag-ul #￯￯￯￯￯￯￯￯￯￯ (n.r. euromaidan)