Rusia a denuntat miercuri o "tentativa de lovitura de stat" in Ucraina si a respins politica de sanctiuni si mediere a occidentalilor, scrie AFP.

"Pe fond, este vorba de o tentativa de lovitura de stat", a declarat ministerul rus al Afacerilor Externe, intr-un comunicat.

Ministrul Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a aruncat responsabilitatea evenimentelor asupra "extremistilor" care, potrivit lui, cauta violenta, asupra opozantilor, care au "refuzat compromisul", si asupra occidentalilor.

"Numeroase tari occidentale au incercat prin toate mijloacele sa se amestece, au incurajat opozitia sa actioneze in afara normelor legale (...) au amenintat cu sanctiuni si continua sa o faca", a adaugat Lavrov, in declaratii facute in Kuweit si disponibile pe site-ul ministerului.

Occidentalii au omis "rusinos" sa vada actele extremiste, "inclusiv neonaziste, antisemite", a subliniat Lavrov.

Rusia a transmis un semnal de alarma si asupra "tentativelor insistente de mediere" ale occidentalilor. "Partenerii nostri europeni au facut suficient pe mediatorii", a adaugat acesta.

Confirmand o conversatie telefonica, marti seara, intre presedintele rus Vladimir Putin si omologul sau ucrainean Viktor Ianukovici, purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat ca Moscova nu influenteaza politica ucraineana.

"Presedintele rus nu a dat niciodata si nu da sfaturi omologului sau ucrainean despre ce trebuie sa faca sau nu si nu are intentia sa o faca in viitor", a declarat Peskov, citat de agentia Interfax.