Presedintele turc Abdullah Gul a anuntat marti seara ca a promulgat controversata lege a guvernului care inaspreste controlul asupra internetului, denuntata drept "liberticid" de opozitie si de numeroase ONG-uri, scrie AFP.

Gul a explicat pe contul sau de Twitter ca a luat aceasta decizie dupa ce a obtinut asigurarea guvernului ca va prezenta amendamente asupra textului.

"Sunt constient de problemele (ridicate de aceasta lege) asupra a doua puncte esentiale (...) aceste preocupari vor fi luate in calcul in lege", a declarat seful de stat.

Potrivit presei turce, guvernul premierului Recep Tayyip Erdogan a propus marti partidelor reprezentate in Parlament sa amendeze textul in ceea ce priveste cea mai controversata dispozitie a sa, care acorda autoritatii guvernamentale in telecomunicatii (TIB) sa blocheze site-urile internet fara o decizie a justitiei.

Amendamentul propus impune acum TIB sa comunice decizia de blocare catre tribunal, care se va pronunta in 24 de ore.

Adoptat in 5 februarie, in conditiile in care guvernul se afla de doua luni in centrul unui scandal de coruptie fara precedent, proiectul initial de lege a provocat o reactie dura a opozitiei si a ONG-urilor care apara libertatea de exprimare, care acuza o incercare de cenzura.

Textul a fost criticat si de capitalele occidentale, in special de Bruxelles si Washington.