Serviciul de Informatii si Securitate (SIS) al Republicii Moldova va desfasura investigatii, dupa ce doi parlamentari ai coalitiei pro-europene de la Chisinau au acuzat ca li s-ar fi propus ca, in schimbul unor sume de bani, sa plece la un nou partid, inainte ca tara sa semneze Acordul de asociere cu Uniunea Europeana, relateaza publicatia Unimedia.info. In spatele presupusei actiuni de racolare s-ar afla omul de afacei Veaceslav Platon, au sugerat alti doi lideri politici, insa acesta a negat.

"SIS, in limita competentei prevazuta de prevederile art.3 alin.(1) lit. f) din Legea nr.619-XIII din 31.10.1995 privind organele securitatii statului, a demarat masuri complexe menite sa descopere, previna si sa combata posibila coruptie care ar submina securitatea statului", se mentioneaza intr-un comunicat al serviciului special de la Chisinau, citat de Unimedia.md.

Vinerea trecuta, doi deputati ai Parlamentului Republicii Moldova, Valentina Stratan (PD) si Iurie Chiorescu (PLDM), au semnalat in mod public ca anumite persoane au incercat sa-i corupa si sa-i determine "sa paraseasca fractiunile parlamentare din care fac parte si sa adere la o noua forta politica de perspectiva".

"Imi aminteste de anul 2005, cand tot asa tratamente erau. Nu o sa va dau motive si credeti-ma ca se pregateste un proiect politic foarte atractiv si mi s-a sugerat ca ar fi foarte bine sa particip si eu. Mi s-a spus ca mai multi deputati ar iesi din fractiunile existente si vor forma un nou grup parlamentar. Intre timp am aflat ca au fost abordati si alti deputati, din alte fractiuni. Probabil ca se insinueaza si o rasplata pentru aceste actiuni. Mi s-a spus ca este un an electoral si ca tine de semnarea Acordului de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeana", a declarat Stratan pentru presa.

Vicepresedintele Partidului Liberal-Democrat (PLD) Valeriu Strelet si liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, au sugerat ca in spatele acestor actiuni ar sta Veaceslav Platon si forte externe ostile cursului de integrare europeana a tarii.

"Unul dintre colegii nostri a vorbit despre asa-numitele <>. Informatiile pe care le detinem noi indica anume aceasta origine", a declarat Strelet, fiind solicitat de jurnalisti sa confirme daca anume Platon sta in spatele acestor tentative, potrivit HotNews.md.

La radul sau, Marian Lupu a sugerat ca in spatele acestor tentative ar sta si Partidul Comunistilor, dar si forte din exterior. "Nu pot sa exclud actiuni concertate", a declarat Lupu.

In replica, Veaceslav Platon a negat ca ar fi implicat in presupusele actiuni de racolare prin corupere a unor parlamantari, omul de afaceri acuzand puterea de la Chisinau ca ar urmari arestarea lui.

"E o provocare tot ce se intampla acum. Nu am nicio legatura cu informatiile aparute in presa despre cumpararea deputatilor. Se doreste sa mi se creeze in opinia publica o imagine a unui baiat rau, pentru a justifica arestarea mea", a declarat Veaceslav Platon, pentru Unimedia.md.

Om de afaceri si fost parlamentar al Aliantei Moldova Noastra, Veaceslav Platon este implicat in aceasta perioada intr-un scandal legat de presupuse tranzactii intre actionarii bancii Victoriabank.

In 6 februarie, la sedinta Adunarii Actionarilor Victoriabank, Banca Nationala a Moldovei a blocat dreptul de vot al unor actionari ai bancii comerciale, printre care si firma Volmark Trade, controlata de Veaceslav Platon.

Banca Centrala de la Chisinau si-a motivat masura prin faptul ca actionarii respectivi si-au dobandit o cota substantiala in capitalul Victoriabank, 29,95% , fara a dispune de permisiunea BNM, si ca actioneaza concertat.

In 29 noiembrie 2013, la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu Uniune Europeana, insa pentru ca documentul sa intre in vigoare partile trebuie sa-l si semneze.

Practic, Republica Moldova se afla acum in situatia Ucrainei de dinaite de Summitul de la Vilnius, la care Kievul avea sa refuze sa semneze acordul cu UE, ceea ce a declansat protestele de strada de la Kiev, care continua si in prezent.

In 28 ianuarie 2014, presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, estima ca Acordul de asociere UE-Republica Moldova va fi semnat pana in toamna.