Ciocniri intre manifestanti si politie au izbucnit marti in apropierea Parlamentului de la Kiev, care urmeaza sa examineze o reforma constitutionala ce reduce competentele prezidentiale, transmite AFP.

Proteste in KievFoto: Captura ukr.stream.tv

Ora 04,30 Fortele speciale au lansat un nou asalt asupra pietei Maidan, dupa o ploaie de grenade lacrimogene. Politistii au avansat si au ocupat pozitii in jurul eimonumentului care se afla in mijlocul pietei, in jurul orei 02,00 GMT.

Ora 02.30 Presedintele Viktor Ianukovici a refuzat sa opreasca atacul fortelor de securitate asupra demonstrantilor din centrul Kievului si solicita ca acestia sa paraseasca piata Maidan, a declarat Vitali Klitschko, dupa intalnirea cu presedintele.

Ora 01.30 Cel putin patru protestatari au fost ucisi in timpul asaltului din Maidan, conform serviciilor medicale ale opozitiei.

Ora 01.00 Vicepresedintele Statelor Unite, Joe Biden, i-a solicitat presedintelui ucrainan Viktor Ianukovici sa-si retraga fortele de securitate de pe strazile Kievului.

Ora 00.30Mai multe etaje ale Casei Sindicatelor, transformata in simbol de catre manifestanti, au fost cuprinse de flacari. Demonstrantii au parasit cladirea din piata Maidan. Unii dintre acestia au fost scosi pe targa.

Ora 00.00 Sase politisti au fost impuscati mortal in Kiev, sustine ministerul de Interne. Potrvit sursei citate, 159 de politisti au fost raniti, dintre care 35 grav. Cinci civili au fost ucisi, potrivit autoritatilor. Opozitia afirma ca cel putin 150 de manifestanti au fost raniti, dintre care 30 grav.

Ora 23:30 Unul dintre liderii opozitiei, fostul bozer Vitali Klitschko, s-a deplasat la sediul presedintiei pentru a se intalni cu Viktor Ianukovici, a precizat purtatorul de cuvant al opozantului, citat de AFP.

Ora 22:50 O multime de manifestanti a luat cu asalt administratie regionala si sediul politiei din Lvov, fief nationalist in vestul Ucrainei.

Aproximativ 500 de opozanti au aruncat cu pietre in directia administratiei regionale, intrand apoi in sediu, fara a intampina rezistenta. Ulterior, o suta de protestatari au luat cu asalt sediul politiei regionale.

Ora 20:20 Politia a lansat un asalt impotriva manifestantilor din Maidan, piata centrala din Kiev, cu trei blindate dotate cu tunuri de apa care inainteaza si resping protestatarii, potrivit ziaristilor AFP aflati in Ucraina.

Manifestantii riposteaza cu cocktailuri molotov. Mai multe corturi instalate in Maidan au fost incendiate.

Ora 19:30 Manifestantii au ocupat din nou, in cursul serii, primaria din Kiev, pe care o evacuasera duminica, in cadrul unei legi a amnistiei pentru opozatii anchetati de justitie.

Circa 30 de manifestanti se aflau marti in interiorul cladirii. Unitati de auto-aparare ale manifestantilor pazeau intrarea in primarie, un loc simbolic al miscarii de contestare, care a devenit "cartierul general al revolutiei".

Ora 19:09 Trupele antirevolta au inconjurat marti seara Maidanul, spatiul din centrul Kievului unde sunt adunati peste 20.000 de manifestanti anti-Ianukovici, dupa ce violentele din timpul zilei s-au soldat cu moartea a 7 persoane, transmite AFP.

La expirarea termenului dat de autoritati pentru calmarea situatiei (16:00 GMT, ora locala 18:00), liderii opozitiei au luat cuvantul in Piata Independentei incercand sa linisteasca multimea.

Violentele au incetat insa starea de calm este precara, scrie AFP. Unitatile antirevolta Berkout controleaza zona din jurul Maidanului, sprijinite de un lant de politisti inarmati cu pusti Kalashnikov.

Ora 18:20 Casa Alba ii cere presedintelui ucrainean Victor Ianukovic sa inceteze violentele.

Ora 17:58 Unul dintre liderii opozitiei ucrainene, fostul boxer Vitali Klitschko, a cerut "femeilor si copiilor" sa paraseasca Maidan Nezalezhnosti in contextul in care ultimatumul dat de fortele de ordine urmeaza sa expire

"Cerem femeilor si copiilor sa paraseasca Maidanul. Nu putem exclude un asalt al fortelor de ordine", a declarat Vitali Klitshko in fata manifestantilor reuniti in piata centrala din Kiev.

Ora 17:34 Sefa diplomatie europene Catherine Ashton s-a aratat "foarte ingrijorata" de "escaladarea alarmanta" a violentelor la Kiev.

"Condamn orice utilizare a violentei"si "cer autoritatilor ucrainene sa abordeze sursele crizei", a adaugat Ashton intr-un comunicat de presa.

Ora 16:55 Politia confirma moartea a cinci persoane. Autoritatile inchid metroul, fortele de interventie se apropie de Maidan (AFP)

Ora 16:40 Fortele de ordine ucrainene au dat opozitiei un termen de 2 ore pentru restabilirea calmului la Kiev, amenintand ca, in caz contrar, vor efectua o interventie "in termenii cei mai fermi".

Ora 15:23 Reluarea violentelor din Ucraina este "rezultatul direct" al politicilor Occidentului care incurajeaza escaladarea tensiunilor, a declarat marti Ministerul de Externe al Rusiei.

"Ce se intampla la ora actuala este rezultatul direct al politicilor de complezenta a oamenilor politici occidentali si a structurilor europene care, de la inceputul crizei, au inchis ochii la actele de agresiune a fosrtelor radicale din Ucraina incurajand escaladarea si provocarile la adresa puterii legale", a aratat Ministerul de Externe intr-un comunicat de presa.

Ora 15:05 Trei manifestanti au fost impuscati mortal in violentele din centrul Kievului, afirma serviciile medicale ale opozitiei

Ora 14:11 Liderul opozitiei Vitaly Klitschko a transmis un apel catre presedintele Ianukovici, solicitandu-i sa ia politia antirevolta din strada pentru a preveni alte "conflicte in societate", potrivit Reuters.

"Transmit un apel presedintelui. Ia trupele Berkut (politia antirevolta ucraineana - n.red.) si fortele Ministerului de Interne din strada. Fa acest lucru si va fi baza pentru o iesire. Va fi decizia unui barbat adevarat", a declarat Klitschko jurnalistilor, vorbind in cladirea Parlamentului.

  • Puteti citi aici si aici corespondentele Hotnews despre protestele din Kiev, iar aici despre contextul politic care a declansat revolta Euromaidanului.

Ora 13:09 Manifestantii au ocupat, pentru o scurta perioada de timp, sediul partidului presedintelui ucrainean Victor Ianukovici, din centrul Kievulului. Controlul asupra cladirii a fost la scurta vreme reluat de catre politistii antirevolta.

Manifestantii au asalt sediul partidului lui Ianukovici din centrul Kievukui, aruncand cu cocktailuri Molotov si cu bucati de pavaj in cladire. Circa 200-300 de protestatari au ocupat temporar sediul Partidului Regiunilor, controlul asupra cladirii fiind reluat la scurt timp dupa prin interventia trupelor antirevolta.

Un steag albastru al Partidului Regiunilor a fost smuls si ars de manifestanti. Acestia au fost nevoiti sa se retraga din cladirea inconjurata de fum odata cu venirea trupelor antirevolta.

Manifestantii au fortat cu un topor intrarea intr-un garaj situat in curtea imobilului. O masina a fost incendiata iar alta, o limuzina blindata, a reusit sa paraseasca zona de violente.

Ora 12:00 Manifestantii arunca cu cocktailuri Molotov asupra sediului Partidului Regiunilor.

Politia a folosit impotriva manifestantilor grenade asurzitoare si gloante de cauciuc, dupa ce acestia din urma au aruncat cu pietre in cordonul de polisti ce inconjoara cladirea Parlamentui.

Live streaming video by Ustream