Opozantul rus Serghei Udaltov, anchetat pentru "pregatirea unor tulburari in masa" si care risca zece ani de detentie, a denuntat un dosar "cusut cu ata alba", tranmsite Mediafax, citand AFP. Serghei Udaltov, liderul Frontului de Stanga, urmeaza sa compara incepand de marti, alaturi de Leonid Razvozjaev, unul dintre apropiatii sai, in fata Tribunalului Municipal din Moscova, pentru a raspunde, in special, in legatura cu ciocnirile care au avut loc la sfarsitul unei manifestatii a opozantilor lui Vladimir Putin, in 2012.

"Intreg dosarul si toate acuzatiile la adresa noastra sunt cusute cu ata alba", a apreciat Udaltov intr-un interviu acordat in scris publicatiei de opozitie Novaia Gazeta.

Udaltov a fost plasat sub arest la domicliu si nu are dreptul sa foloseasca telefonul sau Internetul.

Cei doi barbati sunt acuzati de pregatirea unor tulburari in masa, un capat de acuzare pasibil la zece ani de inchisoare.

La 6 mai 2012, cu o zi inainte de investirea lui Vladimir Putin la Kremlin, o manifestatie a opozitiei, la Moscova, a degenerat in ciocniri cu politia, soldandu-se cu zeci de raniti in randurile fortelor de ordine si manifestantilor.

Insa anchetarile celor doi barbati, dar si a unui al treilea suspect, Konstantin Lebedeev, au fost lansate abia in octombrie 2012, dupa ce NTV, un post de televiziune favorabil Kremlinului, a difuzat un film in care se afirma, in baza unor imagini filmate cu camera ascunsa si a caror origine nu este cunoscuta, ca opozanti, printre care si Udaltov, se pregateau de inlaturarea de la putere a Guvernului prin forta.

La randul sau, Lebedev a fost condamnat in aprilie 2013 la doi ani si jumatate de lagar de munca pentru manifestatia din 6 mai, dupa ce si-a recunoscut vina.

"Nu exista nicio logica, nicio proba reala", a afirmat luni Udaltov.

"Eu, la fel ca si alti organizatori si lideri (ai manifestatiei) din 6 mai, nu aveam niciun interes politic de a transforma aceasta situatie in tulburari", a subliniat el, explicand ca fortele prezente (manifestanti si fortele de ordine) erau "inegale".

Udaltov l-a criticat pe Lebedev, care a marturisit impotriva sa.

"Lebedev a decis sa-si vanda prietenii, asa cum ne numea, sa-si vanda reputatia, tot ce doriti, pentru a-si salva pielea", a declarat opozantul, spunand ca nu exclude ca Lebedev sa actioneze "la initiativa anumitor (structuri din cadrul) serviciilor secrete".

Liderul Frontului de Stanga nu s-a aratat ingrijorat in legatura cu verdictul final al procesului.

"Este posibil ca verdictul sa fie deja scris de mai mult timp si ca pedepsele sa fie deja stabilite", a recunoscut el.

"Chiar daca in cele din urma ne vor condamna la 8-10 ani, asa cum prevede codul, noi vom putea arata in ochii societatii ca suntem nevinovati, ceea ce va fi un rezultat pozitiv", a adaugat el.