Un pirat al aerului, care a deturnat avionul Ethiopian Airlines ce efectua un zbor Addis Abeba - Roma, a fost arestat luni la Geneva, unde aeronava a aterizat, a anuntat politia elvetiana, potrivit AFP.

UPDATE Politia a precizat ca cel care a deturnat avionul a fost chiar copilotul, care cauta azil de teama persecutiei la care ar putea fi supus in Etiopia. Etiopianul, nascut in 1983, a incuiat cabina cand pilotul a mers la toaleta. A cerut apoi alimentarea cu combustibil la Geneva, a aterizat avionul, a coborat din cabina de pilotaj pe fereastra pe o franghie si s-a predat politiei, transmite Reuters.

Nu era inarmat si nu a existat nicio clipa un risc pentru persoanele aflate la bord. La aceasta ora, este interogat de politie.

"Avionul a fost deturnat si a aterizat la Geneva la ora locala 06.00", iar suspectul a fost arestat, a precizat politica elvetiana, adaugand ca situatia este "sub control".

Potrivit Ehtiopian Airlines, toti pasagerii si membrii echipajului sunt "in siguranta" in aeroport, care este inchis.

Potrivit postului de televiziune Sky News, avionul, un Boeing 767, a fost "obligat sa se indrepte" catre Geneva, citeaza Mediafax.

Zborul 702, care plecase din Addis Abeba la ora locala 00.30 (23.30 ora Romaniei), urma sa ajunga in capitala italiana, Roma, la ora locala 04.40 (05.40 ora Romaniei).

Un pasager care urma sa se imbarce catre Bruxelles nu a putut intra in aeroport luni dimineata, relateaza site-ul elvetian 20min.ch. "Pista era stropita cu spuma", a explicat el, fara alte precizari. O alta pasagera, care se imbarca spre Roma la bordul unui avion easyJet, a aflat despre deturnarea unui avion de la un stewart al companiei low-cost.

Dupa ce s-a rotit deasupra Genevei, avionul a aterizat fara probleme, iar in prezent este imobilizat pe pista.

Un purtator de cuvant al aeroportului a confirmat luni pentru agentia ATS ca un avion a fost deturnat in timpul zborului si obligat sa aterizeze pe aeroportul din Geneva, fara a oferi alte precizari. Compania Ethiopian Airlines a anuntat, la randul sau, ca una dintre aeronavele sale a fost "constransa sa se indrepte" catre Geneva. Toti pasagerii si membrii echipajului sunt nevatamati, a precizat compania etiopiana. Acestora li se acorda asistenta medicala si psihologica pe aeroportul Cointrin din Geneva, care a fost inchis pana la noi ordine.

Unii dintre pasageri sunt perchezitionati si audiati, a precizat purtatorul de cuvant. Autoritatile aeroportuare fac tot posibilul pentru a le gasi o cursa catre Roma, destinatia lor initiala. Pentru moment nu se stie care sunt revendicarile exacte ale celui sau celor care au deturnat avionul. Potrivit primelor informatii insa, acestia ar fi cerut azil politic in Elvetia.