Premierul conservator ungar, Viktor Orban, si-a lansat campania electorala, duminica, in vederea alegerilor legislative prevazute pentru 6 aprilie, cu un "discurs adresat natiunii" foarte inflacarat. "Batalia nu este terminata inca, sa ne pastram rezultatele, si anume scaderea preturilor la serviciile publice, reducerea impozitelor pentru familii, cresterea salariului minim sau plata asigurata a pensiilor", a declarat seful Guvernului ungar in fata sustinatorilor sai, in centrul Budapestei, potrivit Mediafax.

"Ungaria nu mai este aceeasi tara ca acum patru ani. Schimbandu-ne prezentul, putem sa ne schimbam si viitorul, care nu va fi cel prezis de oracolele din Londra sau Bruxelles", a adaugat Viktor Orban.

De la ascensiunea sa la putere in 2010, Orban a profitat de majoritatea de doua treimi a partidului sau, Fidesz, in Parlament, pentru a introduce o serie de "reforme" controversate.

El a fost criticat atat in Ungaria, cat si in strainatate, de catre Uniunea Europeana, Statele Unite si numeroase ONG-uri, pentru restrangerea independentei Curtii Constitutionale, a Bancii Centrale, a Biroului procurorului, a justitiei si a presei, dar si pentru colaborarea cu extrema dreapta.

"In ultimii patru ani, aceasta tara a intinerit pe plan spiritual. (...) Sa scoatem caii, sa-i incalecam, pentru ca maine pornim la atac!", a conchis liderul conservator, facand apel la sustinatorii sai sa se mobilizeze in vederea campaniei.

Pentru a respinge criticile, Orban a adus la cunostinta ca situatia Ungariei era deplorabila in 2010.

Sondajele arata un avantaj considerabil al Fidesz, in pofida faptului ca, in ultimul moment, partidele din opozitie au stabilit o lista comuna pentru a-si creste sansele.

"Tara s-a schimbat cu adevarat in patru ani... in rau. Va trebui sa alegem, la 6 aprilie, intre trecut, restaurarea epocii lui Horthy (liderul Ungariei in perioada 1930-1940 si aliat al Germaniei hitleriste), sau o republica moderna, europeana, echitabila si libera", a declarat Attila Mesterhazy, candidatul opozitiei la postul de premier, dupa discursul sustinut de Viktor Orban.