Serviciile de salvare din Africa de Sud incearca duminica sa ajunga la un grup de peste 200 de mineri blocati in subteran, transmite Reuters. Acestia munceau ilegal intr-o mina de aur abandonata dintr-o suburbie aflata la est de capitala Johannesburg, a declarat un purtator de cuvant al serviciilor de urgenta.

Werner Vermaak de la serviciile de urgenta ER24 a declarat pentru agentia de presa citata ca salvatorii au stabilit o linie de comunicare cu un grup de aproximativ 30 de mineri blocati in subteran dupa ce o galerie a vechii mine din Benoni s-a surpat intr-un punct, iesirea fiind inchisa astfel cu bolovani.

"Ne-au spus ca sunt in jur de alti 200 de mineri prinsi mai jos", a spus Vermaak.

"Este o galerie de mina abandonata in mijlocul campului deschis (...). Zona nu fusese blocata", a adaugat el, precizand ca deocamdata nu au fost raportati morti sau raniti.

La fata locului au fost aduse utilaje pentru a se incerca indepartarea bolovanilor care obstructioneaza intrarea in galerie.

Activitatile miniere ilegale in galerii abandonate reprezinta o practica frecventa in Africa de Sud, unde mineri nepregatiti sapa dupa minereu aurifer. De multe ori, acestia traiesc in subteran, in conditii periculoase si precare. Accidentele mortale sunt frecvente; mai mult decat atat, au fost raportate lupte subterane intre grupuri rivale.

Muncitorii ilegali lucreaza uneori si in mine active. Cel putin 82 de persoane - despre care se crede ca erau muncitori ilegali - au murit in 2009 dupa ce un incendiu a izbucni in subteran intr-o mina de aur a companiei sud-africane Harmony Gold, a treia ca marime din tara.