Un membru al celei mai inalte autoritati religioase din Arabia Saudita a aparat, joi, intr-un cotidian, fatwa (decretul religios) care le interzice femeilor sa fie consultate de un medic in absenta unui tutore, scrie AFP.

Potrivit Mediafax, declaratia sa are loc dupa ce o studenta a murit la Riyad din cauza unei crize cardiace survenite in facultatea in care invata. Studenta a murit dupa ce unui membru al echipajului medical venit la fata locului nu i s-a permis accesul in absenta unui tutore al tinerei.

"Femeile dau dovada de neglijenta consultand medici fara prezenta unui Mahram (gardian legal), iar acest lucru este interzis de religie", a anuntat seicul Qays al-Mubarak, membru al Consiliului marilor intelepti din Arabia, citat de cotidianul Al-Hayat.

O vizita medicala ar putea presupune "ca o femeie sa isi arate parti din corp unui medic. Acest lucru nu este permis (...) decat in caz de urgenta", a declarat el.

"(Femeile) nu trebuie sa se lase ingrijite de un medic decat in absenta unei femei medic. Daca acest lucru se intampla, ele nu trebuie sa fie singure, iar medicul nu trebuie sa se uite decat la partea corpului responsabila" de boala, a insistat el.

In 2002, 15 tinere au murit intr-un incendiu care s-a declansat in scoala lor din Mecca, atunci cand politia religioasa a interzis evacuarea lor sub pretext ca nu erau imbracate conform codului vestimentar islamic.

Arabia Saudita, regat ultraconservator dominat de o aplicare stricta a legii islamice, impune restrictii dure femeilor, care au nevoie de un tutore pentru a lucra, pentru a calatori sau pentru a se casatori. Aceasta este singura tara din lume unde femeile nu au dreptul sa conduca.