Comisia pentru Libertati civile a Parlamentului european a adoptat miercuri cu o larga majoritate un raport privind scandalul interceptarilor efectuate de NSA in Europa care pune in discutie suprematia Statelor Unite in domeniul Internetului si preconizeaza suspendarea unor acorduri esentiale cu America, scrie AFP.

Raportul, prezentat de laburistul britanic Claude Moares, propune suspendarea acordului "Safe Harbour", care permite intreprinderilor americane transferarea pe teritoriul american a datelor personale ale cetatenilor europeni. De asemenea, se propune suspendarea acordului Swift, care ofera autoritatilor americane acces la datele bancare europene in scopul de a lupta impotriva terorismului.

Cotidianul britanic The Guardian noteaza ca recentele dezvaluiri legate de interceptarile masive practicate de NSA "pun in discutie gestiunea Statelor Unite atunci cand vine vorba despre guvernanta internetului".

Tinand cont de modelul centrat asupra SUA al guvernantei internetului, este necesara negocierea unei tranzitii line spre un model mai global, protejand in acelasi timp valorile unei guvernante deschise, pluraliste, se arata in acest raport.

Lupta impotriva terorismului "nu poate in niciun caz sa justifice existenta programelor de supraveghere in masa, netintite, confidentiale, respectiv uneori ilegale", se arata in acest text care va fi supus saptamana viitoare plenului deputatilor europeni. Este "indoielnic" ca o culegere de date de aceasta amploare este motivata doar de lupta impotriva terorismului, "avand in vedere ca "presupune colectarea tuturor datelor posibile ale ansamblului cetatenilor", adauga acest raport, de 57 de pagini.

Supravegherea in masa si tratarea datelor cu caracter personal de aceasta maniera trebuie interzise, recomanda raportul.

Acesta a fost adoptat cu 33 de voturi pentru, 7 impotriva si 17 abtineri. Textul risca insa sa fie contestat in plen. Deputatii eurosceptici si conservatorii britanici au anuntat deja ca se opun suspendarii acordurilor semnate cu SUA. Grupul PPE (centru-dreapta, cel mai mare) nu doreste suspendarea acordului Swift.

Verzii si stanga radicala, care doresc o suspendare a negocierilor UE cu Washingtonul in privinta unui vast acord de liber-schimb (TTIP) pentru a protesta fata de interceptarile americane nu s-au pronuntat inca.