Gruparea Hamas, aflata la putere in Gaza, solicita asistenta arheologilor internationali pentru a evalua o statuie antica a zeului grec Apollo, descoperita in regiune, informeaza AFP.

Oficiali din cadrul Departamentului de Antichitati al guvernului Hamas au declarat pentru AFP ca este vorba despre o statuie de bronz a zeului Apollo, cu o greutate de aproximativ 450 kg, a carei valoare ar putea ajunge la 250 de milioane de de euro.

"Avem in desfasurare investigatii pentru a cunoaste toate detaliile despre aceasta statuie si despre originea sa", a declarat pentru AFP premierul guvernului Hamas, Ziad al-Zaza, adaugand ca statuia a fost descoperita in mare, de pescari, in luna august.

"La finalul investigatiilor, statuia va fi data Ministerului Turismului si Antichitatilor care va initia prin intermediul guvernului contacte cu partile internationale interesate, in special cu Franta, care este una dintre tarile cele mai atasate de antichitati", a aratat oficialul guvernamental.

Vice-ministrul Turismului si Antichitatilor, Khalla Mohammad, a declarat pentru AFP ca "statuia ar putea fi imprumutata unui muzeu francez sau britanic celebru, ceea ce ar putea conduce la contacte intre guvernul din Gaza si guvernele straine".

Tarile Uniunii Europene, inclusiv Franta, au refuzat orice contact oficial cu Hamas, grupare considerata de UE si SUA drept "o organizatie terorista".

Statuia "este in prezent la Ministerul de Interne pe durata anchetei", a declarat premierul Zaza.

"Verificarile se indreapta in toate directiile vizand originea, adica sa aflam daca acesta a fost descoperit in mare sau adusa acolo din alta parte", a explicat premierul, adaugand: "vrem sa stim adevarul inainte de a contacta autoritatile competente de aici si cele internationale".

Purtatorul de cuvant al politiei, Ayoub Abu Shaar, a declarat pentru AFP ca "subiectul statuii este foarte sensibil si se desfasoara investigatii pentru a cunoaste toate detaliile, care vor fi apoi anuntate public".