Uniunea Europeana a suspendat negocierile cu Elvetia pe tema exporturilor de electricitate in aceasta tara, urmand sa fie decise masuri suplimentare dupa referendumul elvetian in favoarea limitarii imigratiei, scrie Corriere della Sera, citeaza Mediafax.

"Uniunea Europeana nu intentioneaza sa continue negocierile cu Elvetia pe tema energiei electrice, in contextul situatiei aparute dupa rezultatul referendumului pe tema imigratiei, rezultat care este o posibila incalcare a acordurilor bilaterale", a declarat Pia Ahrenkilde, purtatoarea de cuvant a Comisiei Europene.

"In contextul actualei situatii, nu mai sunt prevazute negocieri tehnice intre UE si Elvetia pe tema electricitatii. Modul de abordare trebuie analizat in contextul mai amplu al relatiilor bilaterale. Acordul privind electricitatea este legat in mod logic de chestiuni institutionale orizontale", a explicat Ahrenkilde.

"Este imposibil sa acceptam o separare intre libera circulatie a persoanelor si cea a capitalului. Ne asteptam ca Elvetia sa onoreze obligatiile internationale cu UE", a reactionat Presedintia greaca a Consiliului Uniunii Europene.

Un oficial italian, Giovanni De Mari, presedintele Consiliului national pentru activitati vamale, a avertizat ca UE probabil va revizui acordurile privind traficul vamal cu Elvetia ca forma de presiune.

Alegatorii elvetieni s-au pronuntat in proportie de 50,3% in favoarea limitarii imigratiei, in cadrul unui plebiscit organizat la initiativa partidului nationalist populist UDC, condus de Christoph Blocher.