Fostul deputat european Zoran Thaler a fost condamnat marti de justitia slovena la doi ani si jumatate de inchisoare si la o amenda de 32.250 euro, dupa ce a recunoscut ca a primit mita pentru a shimba legislatia europeana, in dosarul anchetei sub acoperire realizata de reporterii Sunday Times in 2011 si in care a fost implicat si eurodeputatul roman Adrian Severin.

Zoran Thaler, care a fost ministru al Afacerilor Externe in perioda 1995 - 1997, are interdictia de a ocupa orice functie publica pe o perioada de cinci ani, scrie AFP, care a precizat ca tribunalul din Ljubljana a acceptat ca acesta sa efectueze pedeapsa de inchisoare doar in perioada de week-end.

Condamnarea a fost pronuntata in urma unui acord incheiat luna trecuta intre parchet si Thaler, in urma careia omul politic si-a recunoscut faptele, a acceptat sa doneze 15.000 de euro unui spital si a renuntat sa atace decizia in apel.

Zoran Thaler a demisionat din Parlamentul European in martie 2011, dupa dezvaluirile publicate de ziaristii britanici care s-au prezentat drept lobby-sti si carora le spusese ca poate schimba legislatia europeana in schimbul banilor.

In fata tribunalului, Thaler a spus ca regreta ca a fost implicat intr-un "scandal orchestrat" si si-a cerut scuze pentru comportamentul sau, potrivit agentiei slovene de presa STA.

Zoran Thaler a negat la inceput acuzatiile, afirmand ca nu a avut niciodata intentia sa ia bani.

In urma acestui scandal, Adrian Severin a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in septembrie 2013.

Adrian Severin afirma, dupa anuntul DNA, ca este vorba de "o inscenare pusa la cale de persoane care au actionat ca agenti provocatori si cu o motivatie politica", potrivit unui comunicat al europarlamentarului transmis HotNews.ro.