Serviciul de securitate al Ucrainei a anuntat duminica ca va consolida masurile de securitate, activand un centru antiterorism, din cauza unui risc ridicat de atentate teroriste. Decizia a fost luata in contextul crizei politice din Ucraina si a tentativei de deturnare a unui avion spre Soci, vineri seara, anunta Mediafax.

De asemenea, Serviciul de securitate al Ucrainei informeaza ca in tara exista "riscul producerii unor explozii", in special, la centralele nucleare, aeroporturi si sedii ale autoritatilor regionale.

Aceste masuri cu "caracter preventiv" au rolul de a "garanta securitatea populatiei si de impiedica activitatile criminale cu caracter terorist", subliniaza SBU.

La sfarsitul lui ianuarie, Serviciul de securitate a avertizat ca sistemul energetic al Ucrainei este in pericol, din cauza intensificarii amenintarilor cu atentate impotriva hidrocentralelor si a instalatiilor nucleare.

Potrivit Serviciului de securitate, afectarea unor astfel de instalatii ar putea avea consecinte "imprevizibile si deosebit de grave pentru populatia Ucrainei si a statelor vecine".

Vineri seara, un ucrainean a vrut sa deturneze spre statiunea rusa Soci, unde avea loc ceremonia de incepere a Jocurilor Olimpice, un avion al companiei turce Pegasus decolat din Ucraina. Aeronava de tip Boeing 737-800 a fost fortata de autoritatile turce sa aterizeze de urgenta la Istanbul, iar suspectul a fost retinut.

Cei 110 pasageri care se aflau la bordul acestui avion ce se deplasa intre Harkiv (Ucraina) si Istanbul, au fost evacuati fara probleme, la patru ore dupa tentativa esuata de deturnare.