Liderul partidului populist si eurofob UKIP a cerut ca Marea Britanie sa consacre o parte din ajutorul sau international sinistratilor inundatiilor care au avut loc in tara, relateaza Mediafax. Aflat in vizita la Somerset, una dintre regiunile cele mai afectate din vestul Angliei, Nigel Farage a considerat "incredibil" ca Guvernul nu a promis decat "100 de milioane" de lire sterline (130 de milioane in realitate, respectiv 156 de milioane de euro) acestei probleme.

"Bugetul nostru pentru ajutor international se ridica la 11 miliarde de lire sterline pe an. Tot ce are de oferit Guvernul pana acum reprezinta mai putin de 1% din aceasta suma. Nu ar fi mai corect sa spuna: vom incepe prin a ne ajuta populatia care sufera", s-a intrebat liderul partidului populist la microfonul Skynews.

"De ce sa dam 300 de milioane de lire sterline pe an Indiei care are un program spatial, un portavion si chiar avioane pentru acesta? Sa cheltuim banii aici", a adaugat liderul UKIP, a carui crestere a influentei genereaza temeri in randurile conservatorilor inaintea alegerilor generale din 2015.

"Este caraghios, nu-i asa, sa vezi ca atunci cand se produce o catastrofa in strainatate - si accept sa se spuna ca ce s-a intamplat in Filipine este mai grav decat ce s-a intamplat aici - britanicii sunt prompti in a trimite bani si ajutoare. Or, aici oamenii au impresia ca desi au o problema grava, nimeni nu face nimic, nimeni nu se preocupa", a conchis Farage.

Sud-vestul Marii Britanii este afectat de inundatii exceptionale de peste o luna. In plus, sunt asteptate noi ploi saptamana viitoare, in timp ce furia creste in randul locuitorilor afectati.

Duminica dimineata, secretarul de stat pentru colectivitati locale, Eric Pickles, a recunoscut ca Guvernul a "facut erori" si le-a prezentat scuze sinistratilor.

El a declarat pentru BBC ca Guvernul "s-a sprijint probabil pe recomandarile Agentiei pentru Mediu", al carei presedinte, Lord Chris Smith, este tinta criticilor.

Refuzand sa cedeze apelurilor la demisie, Lord Smith a fost primit cu raceala, vineri, in regiune. El a fost urmat de premierul David Cameron, care a facut o vizita scurta la Somerset vineri.

Seful Guvernului a promis ajutor si a cedat in fata revendicarilor locuitorilor, care i-au cerut dragarea raurilor. Dar el a avertizat ca acest lucru va dura, avand in vedere "conditiile meteorologice extraordinare".