Partidul Popular Elvetian vrea sa limiteze libera miscare a persoanelor pe teritoriul Elvetiei. In acest sens, SVP a lansat initiativa "Impotriva migratiei in masa", care duminica a fost subiectul referendumului din tara cantoanelor. Cu putin peste jumatate dintre votanti, initiativa a trecut. Rezultatele facute publice de Institutul de sondaj GfS duminica dupa-masa, indica 50,4% in favoarea initiativei, dupa cum relateaza televiziunea srf.ch. Pe scurt, elvetienii se pare ca vor din nou "garduri cu ghimpi".

In mod concret, se cere renegocierea tratatului de libera circulatie cu Uniunea Europeana, activat in 2002. Aceasta renegociere ar urma sa aiba loc in urmatorii trei ani. In locul imigratiei libere de pana acum, se cere reintroducerea de contingente, care ar urma sa fie orientate in functie de "interesele economice generale ale Elvetiei".

Concret, la ocuparea posturilor libere, patronii trebuie sa dea intaietate solicitantilor cu act de identitate elvetian. Cetatenii UE care, de zece ani de zile, s-au bucurat de rezidenta si toate drepturile autohtonilor pe piata muncii, ar urma sa intre si ei sub efectele acestei limitari.

Dar nu numai Schweizerische Volkspartei (SVP-ul lui Christoph Blocher), care la anterioarele alegeri parlamentare a obtinut doar 26,6%, lanseaza in Elvetia parole populiste. "NU" avalansei imigrationiste se aude si de la liberali, ca si de la nationalistii din tara cantoanelor. Tema polarizeaza exact asa cum se intampla si in alte tari.

In ultimii ani, plusul de imigratie in Elvetia a fost de cca 80.000 de cetateni pe an. La o populatie de aproape 8 milioane de oameni, inseamna un plus anual de cca 1%. 70% dintre acesti cetateni sunt din tari ale UE. In total, Elvetia are cca 25% din populatie formata din straini. Media europeana este de 6,8%, cu 34 de milioane de migranti care traiesc si muncesc in tarile UE.

Prin aceasta initiativa, germanii sunt puternic atinsi. Cu navetistii de granita, nemtii sunt in numar de aproape 300.000 in Elvetia. Ei sunt urmati la mica distanta de italieni si portughezi, cu peste 200.000 fiecare. Favorizati si de cunoasterea limbii, nemtii ocupa in general posturi care necesita pregatire superioara sau de specialitate. Fiecare al patrulea medic din Elvetia ar fi german.

Extrapoland problemele imigrationiste invocate recent in Germania, mai ales la presiunile crestin-socialilor bavarezi, "si nemtii sunt romani, in Elvetia", adica subiect de dezbatere ca imigranti. Actualul referendum arata ca, in ciuda bunelor intentii ale UE, libera circulatie si munca in Europa nu se produce chiar asa pasnic, ci poate da nastere la frictiuni, la rezistente, la trezirea dintr-un nationalism considerat adormit.