Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbayev, ar putea sa renunte la particula "stan" din numele tarii pentru a diferentia tara sa de celelalte tari din Asia Centrala, unde purtatoarele de nume care se termina in "stan" au tendinta sa fie natiuni sarace, transmite Reuters.

Kazahstan, a noua tara din lume ca dimensiune, cu o populatie de aproape 17 milioane de oameni (un recensamant din 2009 plasa populatia tarii la 16.402.861), este cea mai mare economie din regiunea post-sovietica, zona ce include tari precum Kirgastan, Tajiskistan, Turkmenistan si Uzbekistan.

De la castigarea independentei de Uniunea Sovietica, in 1991, companiile straine au investit miliarde de dolari in Kazahstan, cu precadere in zona exploatarii resurselor minerale. Insa oficialii kazahi sustin ca intinsa tara cu un relief predominant de stepa si montan, este putin cuniscuta lumii.

Presedintele Nazarbayev a declarat joi, cu ocazia unei vizite in capitala petroliera a tarii, Atyrau, din vestul Kahastanului, ca un nou nume, precum Kazaks Eli, care inseamna "Pamantul kazahilor" ar fi mai atragator pentru un strain care se uita pe harta regiunii.

"In numele tarii noastre exista aceasta terminatie 'stan' pe care o au si alte natiuni din Asia Centrala. Insa, de exemplu, strainii sunt interesati de Mongolia, a carei populatii este doar de un milion de oameni, dar al carei nume nu are terminatia 'stan'", a declarat Nazarbayev, citat intr-un comunicat transmis de serviciul de presa al presedintiei.

"Probabil ar trebui sa avem in vedere in timp subiectul adoptarii numelui Kazakh Eli pentru tara noastra, insa inainte de asta trebuie cu siguranta sa discutam acest lucru cu oamenii", a adaugat liderul kazah fara a dezvolta.

Nazarbayev, in varsta de 73 de ani, se afla la putere de peste doua decenii, dispunand de puteri extinse, si s-a remarcat prin apetitul pentru proiecte grandioase.

Totodata, a implementat reforme de piata si a adus in tara investitori straini, reusind sa tina sub control nemultumirile din tara in care nu s-au organizat nicioadata alegeri recunoscute drept libere si corecte de catre Occident.

Liderul kazah se bucura inca de popularitate si putini sunt cei care considera ca Kazahstanul nu va primi un nou nume, in cazul in care Nazarbayev decide ca acest lucru trebuie sa se intample.

In 1997, liderul kazah a mutat capitala tarii de la Almati (oras sud-estic cunoscut ca Alma Ata inainte ca Nazarbayev sa decida schimbarea numelui) la Akmola (in nord). Un an mai tarziu, noua capitala a fost redenumita Astana.