Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a calificat la randul sau drept "inacceptabile" afirmatiile injurioase facute de adjunctul secretarului de stat american Victoria Nuland cu privire la UE, in contextul crizei ucrainene, transmite AFP.

Inregistrarea unei convorbiri telefonice purtate de Victoria Nuland cu ambasadorul SUA la Kiev cu privire la rolul UE in Ucraina a fost postata joi pe internet. "Fuck the EU", este auzita zicand Nuland in inregistrare.

Cancelarul german Angela Merkel a calificat aceste afirmatii drept "absolut inacceptabile", dar purtatoarea de cuvant a sefei diplomatiei UE, Catherine Ashton, contactata vineri, a refuzat sa comenteze acest incident.

Intr-o declaratie facuta vineri seara pentru postul de televiziune belgian flamand Canvas si preluata sambata de presa belgiana francofona, Herman Van Rompuy a sustinut ca declaratiile Victoriei Nuland trebuie puse in context, dar a apreciat totodata ca "acest lucru ramane inacceptabil din partea unui partener".

Potrivit lui Van Rompuy, americanii ar fi trebuit sa ii lase pe europeni sa medieze criza din Ucraina. "Cred ca acest lucru ar fi fost mai intelept. Cu cat sunt mai multi mediatori, cu atat problema devine mai complexa. Daca exista un mediator care poate face treaba buna in acest caz, atunci acesta este Uniunea Europeana", a declarat presedintele UE.