Serviciul de securitate ucrainean a anuntat sambata ca nu investigheaza interceptarea apelului telefonic intre asistentul secretarului american de stat si ambasadorul SUA la Kiev, in care acestia dezbateau pe care dintre liderii opozitiei ar trebui sa ii sprijine pentru intrarea intr-un guvern ucrainean reformat, transmite Reuters.

Victoria Nuland in conferinta de presaFoto: Privesc.eu

Diplomatii americani au incercat sa limiteze daunele vineri, dupa ce inregistrarea audio a unei convorbiri telefonice private intre cei doi diplomati americani a fost postata pe internet. In cadrul convorbirii, asistentul secretarului de stat, Victoria Nuland, foloseste un limbaj injurios la adresa Uniunii Europene.

"Fuck the EU", este auzit zicand cel mai inalt reprezentant al Departamentului de stat pentru continentul european, in aceasta convorbire telefonica, care dureaza putin peste patru minute.

Cancelarul german Angela Merkel, deja suparata pe Washington dupa aparitia informatiilor ca americanii i-au interceptat telefonul, a clasificat remarcile Victoriei Nuland drept "absolut inacceptabile", a aratat purtatorul de cuvant al oficialului german.

"Serviciul de Securitate al Ucrainei nu efectueaza o ancheta pe acest subiect in momentul de fata", a declarat Maxim Lenko, un inalt oficial in cadrul Serviciul de Securitate de Stat al Ucrainei, intr-o conferinta de presa organizata la Kiev.

Nuland a fost omul de legatura dintre Washington si Ucraina de la izbucnirea crizei in fosta republica sovietica in noiembrie anul trecut.

Inregistrarea apelului telefonic dintre Nuland si ambasadorul SUA in Ucraina Geoffrey Pyatt a fost facuta publica cu ocazia vizitei Victoriei Nuland la Kiev, deplasare menita sa prezinte presedintelui ucrainean Viktor Yanukovici propunerile Statelor Unite pentru a pune capat crizei.

Oficialii americani au acuzat serviciile ruse de informatii ca se afla in spatele "trucurilor murdare".

Secretarul de Stat adjunct al SUA Victoria Nuland a ras vineri de incident, aratand ca operatiunea de interceptare s-a facut de o maniera "impresionanta".

Oficialul american a adaugat ca, in opinia sa, nu va afecta relatiile cu liderii opozitiei cu care guvernele occidentale incearca sa coopereze pentru a pune capat crizei din Ucraina.