Rusia ar putea interveni pentru apararea suveranitatii Ucrainei in virtutea unui acord incheiat cu Statele Unite dupa incheierea Razboiului Rece, sugereaza un consilier prezidential rus, Serghei Glaziev, citat de Kommersant Ucraina.

Glaziev a facut referire la un acord dintre Rusia si SUA din anul 1994 prin care Moscova a fost "garantul" suveranitatii Ucrainei dupa decizia Kievului de a renunta la armele nucleare ramase din perioada sovietica.

"Occidentul trebuie sa inceteze actiunile de santaj si intimidare", a continuat consilierul presedintelui Vladimir Putin, subliniind ca, aparent, Statele Unite ar miza pe o "lovitura de stat" in Ucraina, citeaza Mediafax.

De altfel, Glaziev a cerut Statelor Unite sa inceteze finantarea "rebelilor" din Ucraina, o referire la protestatarii proeuropeni.

Ucraina se confrunta cu o criza politica fara precedent dupa ce Administratia Viktor Ianukovici a refuzat, in noiembrie 2013, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeana, preferand apropierea de Rusia. Protestele s-au intensificat de aproximativ o luna, in contextul adoptarii unor legi care permiteau dispersarea brutala a manifestatiilor. Legile controversate au fost ulterior abrogate.