Cancelarul german Angela Merkel si-a exprimat joi preferinta pentru nominalizarea luxemburghezului Jean-Claude Juncker in fruntea listei conservatorilor pentru alegerile europarlamentare, un sprijin potential pentru postul de presedinte al Comisiei Europene, scrie Reuters.

Aceasta este prima pozitie exprimata public de Angela Merkel pentru sustinerea fostului premier si sef al ministrilor de finante din zona euro, parand sa indeparteze perspectivele favorabile pentru comisarul european Michel Barnier (Franta), singurul candidat care si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru sefia Comisiei.

Ca lider al celei mai mari economii europene si in fruntea celui mai puternic partid conservator, vocea lui Merkel are o influenta puternica in Partidul Popular European (PPE).

"Nu este un secret ca am multa simpatie pentru Jean-Claude Juncker," a spus ea, intr-o conferinta comuna cu noul premier luxemburghez Xavier Bettel, care a castigat alegerile din octombrie.

Cancelarul nu s-a pronuntat explicit asupra sustinerii lui Juncker in fruntea executivului european, afirmand ca principala preocupare este identificarea unei persoane care sa conduca conservatorii europeni in alegerile din mai.

Merkel a precizat insa ca sprijinul din partea tarii sale este un "mesaj foarte important".

"Daca dl. Juncker poate deveni presedinte al Comisiei, vom sprijini candidatura sa", a spus si premierul Bettel.

Un nou sef al Comisiei Europene va fi ales, pentru cinci ani, in noiembrie, dupa mandatele portughezului Jose Manuel Barroso, care conduce institutia din 2004.

PPE, cel mai mare grup politic in actualul Parlament European, isi va alege candidatul in cadrul congresului din Dublin, in 6-7 martie.

Socialistii si democratii, al doilea grup ca marime, l-au ales deja candidat pe germanul Martin Schulz, actualul presedinte al Parlamentului European, drept candidat.

Al treilea grup, ALDE, alianta liberalilor, l-a nominalizat pe Guy Verhofstadt, un fost premier belgian.

Grupul politic care va castiga cele mai multe locuri in PE in urma alegerilor din 22-25 mai va pretinde presedintia Comisiei Europene, dar liderii Uniunii sunt cei care propun un candidat, iar parlamentul voteaza nominalizarea.

Juncker, care a fost prim ministru timp de 19 ani, este un adept al federalismului european care doreste un rol mai mare al Comisiei. A fost un actor-cheie in criza datoriilor europene si a condus Eurogroup, care reuneste ministrii de Finante din zona euro, pana anul trecut.

Cu toate acestea, reputatia sa a fost afectata de scandalul de spionaj din Luxemburg iar succesorul sau la Eurogroup, olandezul Jeroen Dijsselbloem, a declarat ca Juncker a baut si a fumat foarte mult in timpul reuniunilor de criza.

"As dori sa fiu intrebat despre politica si nu despre problemele mele cu alcoolul, pe care nu le am", a declarat Juncker, pentru revista germana Der Spiegel.

Coalitia sa guvernamentala a pierdut puterea anul trecut, atunci cand socialistii au parasit-o, acuzandu-l pe Juncker ca nu a reusit sa stopeze abuzurile de putere ale serviciilor secrete.