Jose Salvador Alverenga, pescarul din Mexic care sustine ca a plutit in deriva timp de 13 luni in Pacific, a declarat marti pentru AFP ca s-a gandit sa se sinucida pentru a pune capat calvarului, dar speranta ca ii va revedea pe cei dragi si ca va manca o tortilla l-a determinat sa reziste.

Jose Salvador AlverengaFoto: Captura CNN

Jose Salvador Alverenga a fost recuperat duminica de o patrula a politiei Insulelor Marshall, de pe un atol izolat pe care a esuat joi barca sa de sapte metri lungime, la incheierea unui periplu de circa 12.500 de kilometri.

"Nu voiam sa mor de foame", a declarat joi pentru AFP barbatul in varsta de 37 de ani, care s-a exprimat in spaniola si care in prezent este spitalizat la Majuro, capitala arhipelagului din Pacificul de sud, pentru a-si recapata fortele.

"Au fost momente in care m-am gandit sa ma sinucid, dar mi-a fost teama", a declarat Alverenga, un catolic fervent, ridicand bratele spre cer.

Infometat, barbatul a visat de mai multe ori mancarurile sale preferate, "si apoi ma trezeam si tot ce vedeam erau soarele, marea si cerul. Visul meu de un an este sa mananc o tortilla (specialitate a bucatariei mexicane - n.red.) de pui si plina de alte lucruri".

In afara de hrana, a adaugat ca i-au lipsit foarte mult parintii sai, el afirmand ca nu este casatorit, dar ca are o fiica, Fatima, pe care de abia asteapta sa o revada.

Originar din Salvador, Jose Salvador Alverenga locuieste de 15 ani in Mexic.

Contactata de CNN in Salvador, mama naufragiatului, Maria Julia Alvarenga, i-a "multumit lui Dumnezu pentru ca (fiul ei - n.red.) este in viata". "Suntem mai mult decat bucurosi. Vreau doar sa fie aici cu noi", a declarat ea emotionata.

Pescarul, angajat al unei companii numite "Camaronera de la Costa", a povestit ca plecase la pescuit de rechini la 24 decembrie 2012 cu un insotitor in varsta de 15-18 ani, "Xiguel", cand rafalele violente de vant au impins in larg barca in care se aflau si al carei motor a cedat.

La amintirea tanarului, care a murit dupa patru luni pentru ca nu se putea hrani cu carne cruda de pasare, sange de broasca testoasa si urina, privirea supravietuitorului s-a intunecat, scrie AFP.

"Nu reusea sa tina hrana cruda in stomac si vomita fara incetare. Am incercat sa ii spun sa manance tinandu-se de nas, dar nu a mers nici asta".

Alverenga a explicat ca tovarasul sau a murit de foame si ca i-a aruncat cadavrul peste bord: "Ce altceva puteam sa fac?", s-a intreabat barbatul.

Pentru a nu pierde complet notiunea timpului, naufragiatul urmarea traiectoria soarelui pe cer, dar a sfarsit prin a pierde sirul saptamanilor si lunilor.

Periodic, el auzea cum coca modestei sale ambarcatiuni loveste vreun obiect si de fiecare data era vorba despre carapacea unei broaste testoase de mare.

"Puteam sa ma aplec peste bord sa o prind. Am prins multe in acest fel in timpul derivei", a declarat el, precizand ca prindea si pasari marine.

"Cel mai greu a fost ca am fost nevoit sa imi beau urina cand nu a mai plouat timp de trei luni", a marturisit el.

In forma relativ buna dupa acest periplu interminabil, pescarul a povestit apoi cat de bucuros a fost cand a zarit in departare minusculul atol Ebon, pe care se vedea acoperisul unei case.

"M-am grabit si am strigat dupa ajutor", a declarat el, in timp ce doi locuitori din Insulele Marshall au descoperit un barbat imbracat doar in lenjerie de corp zdrentuita.

Cu parul lung si nebarbierit, Jose Salvador Alverenga a debarcat luni la Majuro, cu ajutorul unui infirmier, la bordul unei patrule a politiei.

Marti, Ministerul de Exerne al arhipelagului a afirmat ca ambasadorul Mexicului in Filipine, de care depinde zona Insulelor Marshall, ii va oferi lui Alverenga un bilet catre Mexic.