Presedintele ucrainean Viktor Ianukovici ar putea accepta organizarea de alegeri legislative si prezidentiale anticipate, pentru a pune capat crizei politice, a declarat marti reprezentantul sau in Parlament, Iuri Mirosnicenko. Ianukovici a evocat acest scenariu in cadrul unei intalniri cu deputatii Partidului Regiunilor, saptamana trecuta, a precizat Mirosnicenko, in timp ce Ucraina este afectata de peste doua luni de un val de contestare fara precedent, potrivit Digi 24.

Reprezentantul presedintelui Ianukovici a explicat ca seful statului a evocat doua scenarii in vederea iesirii din criza, primul vizand "amnistierea manifestantilor arestati, in schimbul evacuarii institutiilor oficiale ocupate de protestatari, iar cel de-al doilea avand in vedere alegerile anticipate".

"Am votat legea amnistiei, insa, deocamdata, nu a fost pusa in aplicare", a adaugat el, potrivit Mediafax.

Opozitia de la Kiev nu a votat legea, in conditiile in care aceasta conditiona amnistierea manifestantilor de evacuarea prealabila a institutiilor oficiale si a cerut ca aceasta sa prevada eliberarea neconditionata a militantilor arestati.

Iuri Mirosnicenko a afirmat ca puterea de la Kiev inca mai spera intr-o iesire din criza avand la baza primul scenariu, dar a mentionat ca si ce de-al doilea scenariu ramane pe masa.

Protestele care au izbucnit la Kiev fata de abandonarea, la sfarsitul lunii noiembrie, a Acordului de Asociere in favoarea apropierii de Moscova s-au transformat intre timp intr-o criza si o contestare directa a regimului condus de Viktor Ianukovici.