Presedintele Viktor Ianukovici si-a reluat luni munca, la Kiev, dupa un concediu medical de patru zile, in conditiile in care Uniunea Europeana a anuntat ca pregateste un important ajutor economic pentru Ucraina, destinat sa ajute tara sa iasa din cea mai grava criza pe care o traverseaza de la obtinerea independentei, scrie AFP.

"Da, presedintele si-a reluat munca", a declarat un purtator de cuvant al presedintelui, fara a fi in masura sa precizeze agenda de luni a sefului statului.

Dar aceasta pare incarcata: Ianukovici trebuie sa formeze un nou guvern, dupa demisia premierului Mykola Azarov, saptamana trecuta, si refuzul liderilor opozitiei de a intra in echipa sa. Pentru moment, acesta nu a comunicat niciun nume parlamentului, a precizat purtatorul de cuvant, Volodymyr Rybak, adaugand ca Ianukovici nu are intentia de a purta discutii cu opozitia.

Presedintele ucrainean este confruntat cu revendicarile protestatarilor care ocupa centrul Kievului sii ii cer demisia si o reforma constitutionala pentru revenirea la un regim care ofera mai multa putere Parlamentului, precum si eliberarea neconditionata a tuturor simpatizantilor arestati in timpul confruntarilor cu fortele de ordine.

Anuntul unui important ajutor occidental, intervenit dupa discutiile dintre liderii opozitiei cu inalti responsabili la Munchen, sambata, ofera teoretic sansa unui refuz al ajutorului oferit de Moscova (credite de 15 miliarde de dolari si o reducere sensibila a pretului gazelor), oferit de presedintele Vladimir Putin dupa ce Ianukovici a abandonat brusc acordul de asociere cu UE, la finele lui noiembrie.

Chestiunea compozitiei viitorului guvern va juca un rol cheie: Rusia, care a acordat deja Ucrainei 3 mld de dolari, a lasat sa se inteleaga ca o noua transa va fi eliberata dupa ce va vedea noul guvern.

In timp ce opozitia, in contact cu Occidentul, doreste ca un ajutor occidental sa nu fie acordat decat unui guvern in care controleaza posturile cheie.

Ianukovici va urma sa abordeze aceasta chestiune cu seful diplomatiei europene, Catherine Ashton, asteptata in zilele urmatoare la Kiev.

Aceasta a confirmat pregatirea unui ajutor financiar pentru opozitie, anuntata in ziua precedenta de opozitie, intr-un interviu acordat luni pentru Wall Street Journal.

"Planul Ucrainean"

SUA si UE "dezvolta un plan - Planul Ucrainean, cum am sugerat sa se numeasca - care examineaza ce trebuie sa facem inca de acum in diferitele sectoare ale economiei pentru a imbunatati lucrurile", a spus Ashton. Aceasta nu a precizat marimea ajutorului dar a indicat ca "cifrele nu vor fi modeste" citand, printre pistele avute in vedere, posibilitatea oferirii unor "garantii" financiare, ajutor pentru investitii si sustinerea monedei ucrainene pentru a-i asigura stabilitatea.

Chestiunea unui eventual ajutor pentru Ucraina ar trebui abordata in cadrul unei reuniuni a ministrilor Afacerilor Externe ai UE, in 10 februarie, la Bruxelles.

Unul dintre liderii opozitiei care au participat la discutiile de la Munchen, fostul ministru al Economiei Arseni Iatseniuk, a expus duminica seara, la televiziunea Kanal 5, conditiile necesare pentru a beneficia de ajutorul occidental.

El a citat in primul rand o reforma constitutionala, necesara pentru ca "opozitia ucraineana sa isi asume toate responsabilitatile pentru afacerile tarii". Acest obiectiv trebuie realizat de un Parlament care "desemneaza guvernul si ofera legitimitate celor care reprezinta Ucraina pe scena internationala".

Evocand o reducere a pretului gazelor acordata Kievului, opozantul a apreciat ca este vorba de un "rabat politic" care este "de facto un mecanism folosit de Rusia pentru a impiedica Ucraina sa se apropie de UE".

Rusia nu a reactionat imediat, luni, la anuntul privind un ajutor occidental si o eventuala mediere internationala, dar a cerut opozitiei ucrainene sa renunte la "amenintari" si "ultimatumuri" si sa "intensifice dialogul cu autoritatile pentru ca tara sa iasa din criza, ramanand in cadrul constitutional".