Un mexican care sustine ca plutit in deriva timp de 13 luni in Pacific, inainte de a ajunge pe un atol izolat asezat intre Hawai si Australia, a plecat duminica spre captala Insulelor Marshall, scrie AFP. Naufragiatul, care afirma ca se numeste Jose Ivan, a urcat la bordul unei ambarcatiuni de patrulare apartinand micii republici plecand in directia orasului Majuro, unde va fi supus mai multor examene medicale.

Atolul Ebon, parte a Insulelor MarshallFoto: Captura Youtube.com

Calatoria ar urma sa dureze in jur de 18 ore.

"Vreau sa ma intorc in Mexic", a declarat Jose Ivan, prin intermediul unui interpret, Magui Vaca, in primul interviu acordat dupa sosirea de pe atolul Ebon.

"Ma simt bine", a afirmat barbatul intrebat despre starea sa fizica si mentala. "Sunt atat de singur. Nu stiu nici unde sunt nici ce s-a intamplat".

Barbatul, cu parul lung si barba, a fost descoperit joi, dupa ce ambarcatiunea sa, cu o lungime de sapte metri, echipata cu motoare fara elice, a fost reperata de locuitori pe atolul Ebon.

Jose Ivan afirma ca a plecat din Mexic in data de 24 decembrie 2012 la pescuit de rechini. Periplul sau a durat 13 luni, si nu 16 cum afirmase initial.

Circumstantele in care barbatul a ajuns in deriva in mijlocul Pacificului, pe o barca cu motor de 7 metri, sunt greu de stabilit, precum si conditiile mortii partenerului sau de pescuit, decedat in urma cu cateva luni.

Potrivit interpretului, Jose Ivan nu poate sa isi aminteasca cu exactitate naufragiul. "Este putin disperat. Vrea sa se intoarca in Mexic, insa nu stie cum", arata Magui Vaca.

Atunci cand a fost repert de locuitorii de pe atolul Ebon, pescarul avea o barba mare, par lung, nu purta decat lenjerie intima uzata si nu putea sa mearga fara ajutor.

Barbatul sustine ca a supravietuit mancand broaste testoase, pasari si peste si band sange de broasca testoasa atunci cand nu avea apa de ploaie.

"Este dificil sa comunici cu el", a declarat primarul de pe Ebon, Ione de Bum.

Ministrul de Externe al Insulelor Marshall a precizat ca va contacta autoritatile mexicane de indata ce va avea mai multe informatii asupra cetateanului lor.

Potrivit informatiilor furnizate de barbat, acesta ar fi parcurs peste 12.000 de kilometri.