Un presedinte si un premier stau "la o bere" - de fapt, la un pahar de vin frantuzesc - intr-un pub din Oxfordshire si discuta probleme arzatoare pentru Europa. Au venit neinsotiti de parterele de viata: unul tocmai s-a despartit, altul a avut curtoazia sa-si lase sotia acasa. Cam in acelasi timp, la Paris sunt anuntate nominalizarile pentru Premiile Cesar, unde o actrita de 41 de ani primeste, prima data in cariera, aceasta onoare, pentru un rol secundar de vampa-diplomat intr-o comedie despre Ministerul francez de Externe. Scenele si detaliile de mai sus redau felul cum sunt percepute doua evenimente importante ale zilei de vineri, in urma vartejului amoros de la varful Republicii franceze. Iar personajele mentionate sunt presedintele francez Francois Hollande, premierul britanic David Cameron si actrita Julie Gayet, a carei relatie cu Hollande a declansat ruptura in "parteneriatul de viata" dintre acesta si jurnalista Valerie Trierweiler.

Francois Hollande si Valerie TrierweilerFoto: Agerpres/Xinhua

Despre aventurile amoroase ale lui Francois Hollande si despre povestile prietenelor-partenere de viata ale acestuia, socialista Segoyene Royal (60 de ani), jurnalista Valerie Trierweiler (49) si, aparent, actrita Julie Gayet (41) - s-au scurs valuri de cerneala, imagini si pixeli. De la apetitul pentru femei tot mai tinere pe masura ce el inainta in varsta, la istoricul "presedintilor singuri", intre Louis-Napoleon Bonaparte pana la actualul sef de stat, s-a acoperit cam tot. Un bun reper al acestor chestiuni este textul lui Petru Clej pe Contributors.ro - Presedintele "Casanova" si dreptul la viata privata.

  • Toate personajele implicate in scandalul declansat de revista Closer la inceputul acestui an - presedintele, prima doamna (pana recent) si posibila amanta - si-au dat in ultima perioada silinta sa aplaneze circul mediatic. Dar "afacerea" de la Elysee ameninta sa ramana bine infipta in atentia publica, iar summitul franco-britanic si nominalizarile la Cesar arata ca presa va avea in continuare, din belsug si in conjuncturi mult mai serioase, ce sa scrie pe aceasta tema.

Nominalizarea lui Gayet a asigurat sarea si piperul editiei din acest an a Premiilor Cesar, iar felul cum presa a conectat scandalul din Franta la summitul franco-britanic de vineri anunta vremuri politice si diplomatice anormale pentru "Dl. Normal", cum este supranumit Hollande. In randul presedintilor francezi, acesta batuse, deja, toate recordurile de antipatie in randul electoratului, inainte de declansarea scandalului amoros, din cauza situatiei economice din tara.

Intrebare pentru presedinte: Viata privata a transformat Franta intr-o gluma internationala?

Presedintele Hollande s-a intalnit, vineri, cu premierul David Cameron in primul summit bilateral Marea Britanie-Franta, de cand socialistul a preluat conducerea statului francez. Summitul dedicat in principal colaborarii militare dintre cele doua puteri europene a fost urmat de un dejun informal, intr-un pub, unde seful guvernului de la Londra era de asteptat sa preseze pentru sprijin in reforma Uniunii Europene. Hollande a rezistat presiunilor, dupa cum reiese din relatarile presei: UE nu este de asteptat sa urmeze exemplul unei tari. iar cererile lui Cameron privind reforma Uniunii, inaintea unui referendum privind statutul Marii Britanii de membru UE, "nu sunt o prioritate pentru moment", a aratat liderul francez.

Presa britanica, indeosebi, s-a grabit sa noteze ca la intalnirea informala de vineri cei doi s-au prezentat neinsotiti de partenere. Hollande tocmai a anuntat despartirea de "prietena" sa Valerie Trierweiler, in urma scandalului declansat de aparitia in presa a unor imagini in care el se furisa in casa actritei Julie Gayet. David Cameron s-a conformat si a lasat-o acasa pe sotia sa, Samantha.

  • Fiind o problema de protocol, BBC a dedicat un material separat acestei situatii, in timp ce alte media au tratat mai in gluma, mai in serios subiectul: David Cameron i-a intins o ramura de maslin lui Hollande, pe fondul divergentelor dintre cele doua tari, scria The Telegraph, in timp ce Sky News arata ca Samantha a lipsit desi summitul a avut loc "aproape" de domiciliul din Oxfordshire al familiei Cameron. De cealalta baricada, presa pariziana s-a abtinut sa insiste pe astfel de aspecte, dar a notat - ca in cazul Le Monde - ca afacerea Hollande-Trierweiler-Gayet a contribuit la proasta imagine pe care seful statului francez a capatat-o in Marea Britanie, imagine folosita politic de conservatori inaintea summitului de vineri.

VIDEO Hollande si Cameron, la taclale cu barmanul din pub-ul Swan Inn. Presa britanica noteaza ca in loc de bere s-a baut vin frantuzesc si se intreaba: oare la ce se gandea Cameron?

Chestiunile din "viata privata" a presedintelui francez au atras, cel mai mult, atentia si la conferinta de presa de dupa summitul oficial. The Guardian isi deschide relatarea de la acea conferinta cu intrebarile unui coleg de la The Telegraph, chit Hollande a refuzat sa raspunda: "Stiu ca este un subiect foarte sensibil pentru dumneavoastra. Credeti ca viata dumneavoastra privata a transformat Franta intr-o gluma internationala? Mai aveti o relatie cu Julie Gayet? V-ati dori ca ea sa fie aici?"

VIDEO Intrebare la conferinta de presa Cameron-Hollande: Credeti ca viata privata a transformat Franta intr-o gluma internationala?

Inaintea summitului de vineri, pozitia Frantei in fata presiunilor britanice pentru o schimbare a oranduirii UE a fost una de rezistenta. Aceste schimbari nu trebuie sa fie "ostatice ale calendarului electoral britanic", dupa cum spuneau, citati de The Telegraph, oficiali apropiati lui Hollande. Atitudinea transanta este asociata, in presa londoneza, cu incercarile lui Hollande de a-si reafirma autoritatea politic zdruncinata de problemele interne si de scaderea abrupta in sondaje. Atitudinea autoritara a fost notata in presa franceza si internationala si in anuntul scurt prin care el, folosind repetat persoana intai singular, a facut cunoscut ca a incetat relatia cu Valerie Trierweiler: "Anunt ca am incheiat viata comuna pe care eu o impartaseam cu Valerie Trierweiler".

  • Aceasta formulare "are tot aerul unui decret autocratic de divort" - nota atunci Le Monde."Este o asertiune a autoritatii personale a dlui Hollande, intr-un moment in care el stie ca aceasta este pusa sub semnul intrebarii", nota, la randul sau, BBC.

Dupa declansarea scandalului, presa s-a grabit sa noteze ca popularitatea presedintelui a crescut imediat - fie si cu numai 2 puncte procentuale, pana la nivelul si asa extrem descazut de 26%. Dupa anuntul despartirii de Trierweiler nu au mai aparut, insa, sondaje noi. Cert este ca, in "oglinda" presei internationale, autoritatea proaspat manifestata de Hollande nu pare sa impresioneze multa lume:

  • In relatarea de la summitul franco-britanic, The Guardian noteaza ca "au vorbit despre atatea lucruri, Europa, aparare, reactoare nucleare, istorie, cheltuieli guvernamentale. Dar premierul este om, e facut din carne si sange. Asa ca cel putin un timp David Cameron ii va fi spus un lucru presedintelui Francois Hollande, dar va fi gandit altul: tipul asta (...) aflat in centrul unui notoriu triunghi al iubirii, si nici macar pentru prima data, oare cum o face?"

Premiile Cesar: Arta, imitatie a vietii in cazul Juliei Gayet

Tot vineri, cam in acelasi timp cu summitul Hollande-Cameron, au fost anuntate si nominalizarile la Premiile Cesar, asa-numitele Oscaruri franceze. Marea surpriza care a atras atentia intregii prese a fost nominalizarea actritei Julie Gayet, pentru prima data in cariera sa.

De ce atata valva? Bascalie mai mare nici nu se putea face in presa franceza: Gayet e nominalizata pentru "cel mai bun rol secundar", pentru rolul unei "nimfomane" din Ministerul de Externe, pe care, si mai si, o cheama "Valerie". In fata unei asemenea ironii, orice alte nominalizari - chiar si cea a mamei fostei prime doamne Carla Bruni, Marisa Borini.

"Premiile Cesar si-au asigurat audiente record!", scria vineri Le Figaro, in timp ce la posturile de televiziune ironiile se tineau lant.

VIDEO Glume de pe Twitter pe seama nominalizarii Juliei Gayet, preluate pe larg la TF1

"La Premiile Cesar, arta pare sa copieze viata", scrie, dincolo de Canalul Manecii, ziarul The Guardian, care nici nu-si pune problema vreunei coincidente intre cele doua "farse" - cea politica reala si cea din filmul "Quai d'Orsay", in care joaca Julie Gayet. Titlul propus de ziar este ambivalent: "Farsa politica a Juliei Gayet ii aduce o nominalizare Cesar".

"Audientele-record" preconizate de Le Figaro ar insemna, automat, ca cel putin in randul cinefililor francezi si din toata lumea furtuna amoroasa ce a inghitit presedintia franceza va continua sa atraga la randul ei audiente-record.

  • Iar pe presedinte nu-l ajuta, in aceasta situatie, nici hazul cu subinteles starnit acum de clipul electoral din 2012, in care Julie Gayet isi exprima sprijinul pentru candidatul prezidential Francois Dl. Normal Hollande, impresionata de "forta oratorului", un om "foarte puternic" care "ce zice, aia face".

VIDEO Julie Gayet - clip electoral pro-Hollande din 2012