Dupa mai mult de doua luni de proteste anti-guvernamentale, situatia din capitala thailandeza Bangkok, unde autoritatile au declarat stare de urgenta, devine din ce in ce mai tensionata. Cu o zi inaintea alegerilor legislative, in Bangkok s-au facut auzite tiruri de arma si explozii, scrie Reuters. Specialistii avertizeaza ca alegerile convocate pe fondul tensiunilor dintre opozitie si guvernul condus de Yingluck Shinawatra nu vor reusi sa stabilizeze tara puternic polarizata.

Proteste in BangkokFoto: Captura YouTube

Cel putin 3 persoane au fost ranite in violenetele care s-au produs in fata unui mall din nordul capitalei. Potrivit agentiei de presa, mai multe persoane din multime au putut vi vazute ascuzandu-si armele inainte de a se indeparta de locul incidentului.

Focuri de arma au fost trase sporadic si pe seara.

Jurnalistii AFP relateaza ca au auzit si mai multe explozii in aceeasi zona.

Nu este deocamdata clar daca protestatarii implicati in incident sau ranitii sunt sustinatori sau oponenti ai guvernului, unii dintre ei incercand sa blocheze votul in conditiile in care este aproape sigur ca scrutinul ii va aduce un nou mandat premierului Yingluck Shinawatra.

Incidentul s-a produs intr-un district al capitalei thailandeze cunoscut drept un bastion al partidului Puea Thai, al premierului Yingluck Shinawatra. Suporterii acesteia s-au adunat pentru a cere ca alegerile de duminica sa nu fie obstructionate.

Duminica, un lider al opozitiei, Sutin Tharatin, a fost impuscat mortal, in cap, in Bangkok. In momentul atacului, Tharatin, un oponent cunoscut al premierului Yingluck Shinawatra, conducea un grup de protestatari care incercau sa blocheze accesul la o sectie de votare deschisa pentru cei care doreau sa voteze anticipat, a relatat The Times in editia de luni.

Potrivit AFP, alegerile legislative anticipate au fost convocate de Yingluck in incercarea de a pune capat crizei, insa opozitia, care nu a mai castigat vreun scrutin de 20 de ani, a anuntat ca le va boicota.

Favorita in alegerile de duminica este formatiunea aflata la putere, Puea Thai, mai ales ca principala formatiune de opozitie, Partidul Democrat, boicoteaza scrutinul. Comisia electorala a avertizat insa ca este posibil ca rezultatele definitive ale alegerilor sa fie cunoscute abia peste cateva luni, data fiind situatia politica.

Cel putin 10 oameni au murit si cel putin 577 au fost raniti in violentele declansate in Thailanda la sfarsitul lui noiembrie anul trecut.

Protestele violente din Thailanda reprezinta cel mai recent episod dintr-un conflict vechi de opt ani intre clasa de mijloc din Bangkok, locuitori din sud si monarhisti, pe de o parte, si sustinatorii sefei guvernului si ai fratelui ei miliardar, fostul premier Thaksin Shinawatra, inlaturat de la putere in 2006 de armata, dar acuzat ca guverneaza in continuare prin intermediul surorii sale si ca a instituit un sistem de coruptie generalizata favorabil aliatilor sai. Cea de a doua categorie este reprezentata de o populatie mai saraca si majoritar rurala.

Protestatarii solicita demisia guvernului si inlocuirea cu un "consiliu popular" neales, vreme de 18 luni, inaintea organizarii unor noi alegeri.

Pe data de 21 ianuarie, guvernul thailandez a declarat stare de urgenta in capitala Bangkok si in suburbii, pe o perioada de 60 de zile, in incercarea de a gestiona manifestatiilor violente.

Decretarea starii de urgenta ofera agentiilor de securitate puteri ample de a impune restrictii de circulatie dupa o anumita ora, de a retine persoane suspecte fara a tine cont de anumite prevederi legale, de a cenzura mass-media, de a interzice adunari politice de mai mult de 5 persoane si de a declara parti din tara ca zone cu acces interzis.

Protestele conduse de liderul de opozitie Suthep Thaugsuban au fost declansate de incercarea lui Yingluck de a forta adoptarea unei amnistii politice care i-ar fi permis fratelui ei, Thaksin Shinawatra, sa se intoarca din exil.

Fostul magnat al telecomunicatiilor traieste acum in Dubai pentru a evita o sentinta de inchisoare pentru abuz de putere insa se crede ca miliardarul conduce tara prin guvernul surorii sale. Protestatarii cer eliminarea influentei lui Thaksin Shinawatra printr-o serie de reforme politice pe care insa nu au reusit insa sa le defineasca coerent.

Protestele ameninta cresterea economica a tarii. Mediul de afaceri din Thailanda a dat semne de nervozitate. Kyoichi Tanada, presedintele unitatii thailandeze a Toyota Motor Corp, a declarat in urma cu o saptamana ca nu stie in ce masura producatorul auto japonez va fi dispus sa isi mareasca investitiile in tara in cazul in care criza din tara continua.

Guvernul a evitat in mare parte o confruntare directa cu protestatarii, iar armata, care a organizat 18 tentative de preluare a puterii in 81 de ani de democratie cu perioade problema, a ramas neutra.