Presedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, va pierde puterea daca nu reuseste sa inabuse "rebeliunea", a apreciat un consilier al Kremlinului, intr-un interviu publicat vineri si in care afirma ca Statele Unite se afla la originea revoltelor din fosta republica sovietica, scrie AFP.

Viktor Ianukovici, confruntat de peste doua luni cu un val de contestatie fara precedent, "se afla intr-o situatie de lovitura de stat si, deoarece este garantul Constitutiei, al securitatii si integritatii Ucrainei, nu are de ales", a declarat acest consilier, Serghei Glaziev, in interviul acordat "Gazprom", o publicatie a gigantului gazifer al Rusiei.

"Fie apara statul ucrainean si inabuse rebeliunea, provocata si finantata de forte externe, fie risca sa piarda puterea, iar atunci va fi un haos in crestere si un conflict intern in Ucraina", a adaugat consilierul presedintelui Vladimir Putin.

Glaziev acuza Statele Unite si "aliatii lor din NATO", in acest interviu, acordat saptamana trecuta, ca s-au aflat la originea acestor evenimente care au costat "miliarde de dolari", prin finantarea unor ONG-uri care au cultivat "sentimente rusofobe" in societatea ucraineana.

Serghei Glaziev afirma ca dovezi in acest sens sunt bancnotele nou-noute de dolari prezente din plin in Kiev.

Poporul ucrainean se afla in fata unei "masini de propaganda care a cucerit deja mai mult de o tara in lume si care se afla la originea situatiei explzive" din Ucraina, mai spune acesta.

Interviul a fost difuzat in ziua in care presedintele Viktor Ianukovici a promulgat vineri o lege privind amnistierea manifestantilor arestati si a abrogarea amendamentelor adoptate in ianuarie, si care reprimau aproape orice forma de protest.

Textul privind amnistia, dorit a fi o concesie opozitiei, a fost votat miercuri de majoritatea favorabila sefului de stat din Parlament, dar este insotit de cerinta evacuarii in 15 zile a locurilor publice si a cladirilor administrative ocupate, ceea ce opozitia a refuzat.

Amnistia, ceruta de opozitie pentru zecile de manifestanti arestati, este un punct crucial in vederea unei rezolvari a crizei politice, dar nu a fost in cele din urma votata de opozitie, din cauza conditiile puse pentru aplicarea sa.