​Mita generalizata lipseste de orice valoare calificarile obtinute la universitati din Bosnia si Serbia, facandu-i pe multi studenti sa plece in stranatate. O investigatie de Dino Jahic, realizata in cadrul programului Balkan Fellowship for Journalism Excellence.

UniversityFoto: Balkan Investigative Reporting Network

Oferta de munca de la fisc este insotita de o conditie stricta: trebuie sa fii absolvent de facultate. Se pare ca, in Bosnia, doar cele mai stralucite minti isi pot gasi de lucru in sectorul public.

Cand m-am reintors la universitate, ma asteptam sa decurga totul rapid. Dar nu ma asteptam sa termin un an de studii intr-o singura dupa amiaza de vara.

Am dat gata acest program fara sa fi avut vreo experienta in management, subiectul pe care doream sa-l studiez. N-a fost nevoie decat sa-mi aranjez - prin telefon - niste intalniri neoficiale si sa dau cateva mii de euro.

Gasisem locul ideal pentru a capata calificarile necesare postului visurilor mele – un colegiu particular cu staif din Republica Srpska, acea parte a Bosniei dominata de sarbi.

Patronul mi-a aratat o scurtatura catre viitoarea mea slujba sugerandu-mi sa ma scriu in anul al doilea al cursului de management, fara a-l fi absolvit pe primul.

“O sa ne asiguram ca, pana in octombrie, vei indeplini conditiile pentru anul al doilea”, mi-a spus el cand ne-am intalnit - in iulie trecut - intr-o cafenea retrasa, departe de priviri indiscrete.

Am subliniat ca dispuneam de fonduri serioase pentru pregatirea mea, dar ca nu prea aveam timp la dispozitie. Raspunsul lui a fost rapid si autoritar. Batand cu degetele in masa, mi-a spus sa ma adresez unui coleg din campus.

La despartire, si-a detaliat oferta. “Daca chiar te grabesti, putem antedata inscrierea, ca si cand ai fi fost student in acest an universitar”, a spus el.

Acestea fiind zise, a disparut, dupa ce fusese de acord sa incalce regulile pentru mine dupa doar doua scurte convorbiri telefonice si o cafea in fuga.

Fireste, nu aveam de gand sa-mi iau studiile in serios. si nici n-aveam de gand sa lucrez la fisc. De fapt lucram deja ca jurnalist, investigand practicile necurate din educatie.

Ancheta mea pentru Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) presupunea sa ma dau drept viitor student, sa fac interviuri cu studenti si profesori din Bosnia si Serbia.

Am descoperit ca falsul si plagiatul functioneaza in multe institutii, fie ele de stat sau particulare. Fisele de prezenta sunt falsificate cu usurinta, iar studentii isi mituiesc profesorii in mod frecvent ca sa capete note mari.

Multe surse au vorbit sub conditia anonimatului, ceea ce dovedeste riscul la care se supun criticand institutiile la care lucreaza.

Teama lor este un simptom al unei probleme care trece dincolo de zona academica, in cea juridica.

Restul investigatiei poate fi citita aici.