Presedintele Statelor Unite, Barack Obama, l-a nominalizat pe viceamiralul US Navy Michael Rogers pentru a prelua conducerea puternicei agentii americane de informatii NSA, a anuntat joi seful Pentagonului, Chuck Hagel, potrivit AFP.

"Este vorba despre un moment foarte important pentru NSA, iar viceamiralul Rogers aduce competente exceptionale si unice in acest post, inconditiile in care agentia isi continua misiunea sa esentiala si pune in aplicare reformele initiate de presedintele Obama", a adeclarat Hagel intr-un comunicat de presa. Hagel este cel care l-a recomandat pe Michael Rogers pentru functia respectiva.

Nominalizarea lui Rogers urmeaza sa fie supusa aprobarii Senatului

Daca este confirmat, Michael Rogers, in varsta de 53 de ani, va fi in acelasi timp directorul NSA si seful Cyber Command.

NSA se afla sub tirul criticilor dupa dezvaluirile senzationale facute de fostul consultant al agentiei de informatii Edward Snowden in legatura cu amploarea programelor americane de supraveghere a comunicatiilor.

Snowden, la ora actuala refugiat in Rusia, este acuzat de furtul a circa 58.000 de documente ale NSA, dintre care circa 1000 au fost publicate de presa internationala incepand din iunie 2013. Tanarul sustine ca intentiile sale au fost de a denunta amploarea programului de culegere de informatii derulat de NSA si implicarea agentiei in viata privata a americanilor de rand.

Pentru a calma spiritele si in fata nemultumirii manifestate de o parte a populatiei americane si a aliatilor SUA, presedintele Barack Obama a anuntat pe 17 ianuarie intentia sa de a limita puterile Agentiei Nationale de Securitate.

In prezent, Michael Rogers conduce activitatile US Navy in cyberspatiu, dupa ce s-a aflat in fruntea sectiei de informatii a statului-major interarme.

El ii va succede generalului Keith Alexander, director al NSA din martie 2005, care se va retrage din functie in luna martie.