SUA au informat aliatii din cadrul NATO luna aceasta ca Rusia a testat o noua racheta de croaziera cu lansare de la sol, provocand ingrijorari referitoare la respectarea de catre Moscova a unui acord cheie privind controlu de armament, scrie New York Times.

Oficialii americani cred ca Rusia a inceput sa faca teste ale acestei rachete chiar din 2008. Astfel de teste sunt interzise prin tratatul care interzice rachetele cu raza medie, semnat in 1987 de presedintele american Ronald Reagan si Mihail Gorbaciov, liderul sovietic de la acea vreme, acord considerat unul dintre principalii factori ce au dus la incetarea Razboiului Rece.

Insa administratia Obama nu este inca pregatita sa declare oficial aceste teste drept incalcare a acestui tratat.

"SUA nu ezita niciodata sa ridice probleme cu conformarea la tratat cu Rusia, iar aceasta chestiune nu este o exceptie," a declarat Jen PSaki, purtatoare de cuvant a Departamentului de Stat. "Exista un proces de revizuire in desfasurare si nu vrem sa speculam sau sa prejudecam rezultatul".

Alti oficiali au declarat ca nu exista niciun dubiu ca teste au avut loc contrar acestui tratat, iar administratia a dat dovada deja de prea multa rabdare cu Rusia.

Tratatul interzice atat testarea cat si producerea si posesia rachetelor de raza medie.