Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri legea privind amnistierea manifestantilor arestati in urma confruntarilor cu fortele de ordine, insa opozitia s-a abtinut de la vot. Dupa mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputati din cei 416 prezenti, relateaza Itar-tass.

Conform legii adoptate, manifestantii proeuropeni arestati vor fi eliberati a urmatoarele 15 zile. Autorul acestui proiect de lege, Iuri Mirosenko, considera ca textul ofera "mai multe oportunitati", citeaza Mediafax.

Unii deputati au afirmat ca eliberarea manifestantilor va avea loc doar dupa ce protestatarii vor parasi toate cladirile institutiilor publice ocupate.

Lideri ai opozitiei ucrainene au criticat noua lege a amnistiei care a fost propusa de Partidul Regiunilor, apreciind ca prin adoptarea acestui text puterea a recunoscut ca "a luat ostatici", relateaza agentia Interfax-Ucraina.

"Parlamentul ucrainean a adoptat, de fapt, o lege despre ostatici. Astfel, puterea a recunoscut ca ia ostatici, ca un adevarat terorist, pentru ca mai apoi sa initieze negocieri pentru eliberarea acestor ostatici", a declarat Oleg Tiagnibok, liderul partidului nationalist de opozitie Svoboda.

El a adaugat ca aceasta lege a fost votata intr-un mod incorect si "ilegal".

"Astfel de legi nu trebuie sa fie recunoscute", a afirmat Tiagnibok.

Un alt lider al opozitiei ucrainene, Vitali Kliciko, a apreciat ca adoptarea acestei legi va "tensiona si mai mult situatia in societate".

Deputatul din partea Partidului Batkivsina (Patria) Andrei Parubii, de asemenea, a criticat aceasta lege.

"Era posibila o singura varianta: amnistierea neconditionata (a manifestantilor arestati) si noi am discutat despre aceasta. Conditiile actuale (amnistirea in schimbul eliberarii cladirilor institutiilor publice) sunt inadmisibile", a declarat Parubii pentru un post de televiziune local.

Premierii Cehiei, Ungariei, Poloniei si Slovaciei se reunesc, miercuri seara, la Budapesta, in cadrul unui summit extraordinar, pentru discutii pe tema situatiei din Ucraina. In Ucraina, tensiunea a scazut in strada, in ultimele zile, insa o parte a capitalei Kiev este blocata de catre protestatari dintre care unii poarta casti, cagule si sunt inarmati cu bate de baseball.

De asemenea, primul presedinte al Ucrainei independente, Leonid Kravciuk, a afirmat miercuri, in fata membrilor Parlamentului de la Kiev, ca tara se afla "in pragul razboiului civil".

Presedintele rus Vladimir Putin a criticat marti ingerinta tarilor Uniunii Europene in criza ucraineana, principalul subiect de tensiune al unui summit UE-Rusia care a fost redus la minim, dar in care a fost avansata inclusiv ideea unui spatiu de liber schimb intre blocul european si uniunea vamala condusa de Moscova, scrie AFP.