Presedintele rus Vladimir Putin a criticat marti ingerinta tarilor Uniunii Europene in criza ucraineana, principalul subiect de tensiune al unui summit UE-Rusia care a fost redus la minim, dar in care a fost avansata inclusiv ideea unui spatiu de liber schimb intre blocul european si uniunea vamala condusa de Moscova, scrie AFP.

Putin a caracterizat drept "deschise" discutiile cu liderii europeni Herman Van Rompuy si Jose Manuel Barroso, care l-au primit la Bruxelles.

Presedintele rus a criticat deschis succesiunea de vizite a unor responsabili ai UE la Kiev in ultimele zile. Ultima este cea a lui Catherine Ashton, sefa diplomatiei europene, asteptata in cursul serii in capitala Ucrainei.

Daca ucrainenii "au nevoie de intermediari, ei trebuie sa spuna, dar cu cat sunt mai multi intermediari, cu atat sunt mai multe probleme", a declarat Putin. "Cred ca poporul ucrainean este capabil sa rezolva" criza "prin propriile sale mijloace", a adaugat presedintele rus, cu chipul ferm, in cadrul conferintei de presa de la finalul summitului.

Acesta a sustinut ca "Rusia nu va interfera niciodata" in afacerile ucrainene, respingand astfel criticile exprimate de mai multe luni de tarile Europei de Vest legate de presiunile exercitate de Moscova asupra Kievului.

In schimb, a continuat Vladimir Putin, "nu imi pot imagina cum ar reactiona partenerii nostri europeni daca, la momentul de varf al unei crize intr-o tara precum Grecia sau Cipru, ministrul nostru de Afaceri Externe ar participa la un miting anti-european si ar incepe sa dea sfaturi" manifestantilor".

Summitul de la Bruxelles s-a derulat in conditiile precipitarii evenimentelor din Ucraina, cu demisia guvernului Mykola Azarov si abrogarea de catre Parlament a unei serii de legi represive fata de protestatari .Aceste doua decizii au fost catalogate drept un "pas spre victorie" de catre Vitali Klitschko, unul dintre principalii lideri ai opozitiei.

Rendez-vous la Soci, in iunie

Van Rompuy si Barroso au incercat sa-l convinga pe Putin ca UE doreste sa iasa din logica "bloc contra bloc" si ca o eventuala apropiere a Ucrainei de UE ar fi benefica si pentru Rusia in plan economic.

Cele doua parti au decis sa puna in practica un mecanism de "consultari bilaterale" la nivel de experti pentru a studia "consecintele economice" ale acordului de asociere cu UE care a fost respins de presedintele Viktor Ianukovici in noiembrie.

Putin a insistant insa asupra consistentei ajutorului economic acordat de Rusia unei Ucraine cu vistieria aproape goala.

"Ceea ce este important pentru noi este ca economia ucraineana sa beneficieze de credit", a declarat el, referindu-se la promisiunea unui credit de 15 miliarde de euro pentru Ucraina, facuta in decembrie. Acesta a afirmat ca nu va reveni asupra acestor acorduri daca opozitia ajunte la putere la Kiev. Dar, in final, Rusia "vrea sa fie sigura ca isi recupereaza banii", a subliniat Putin.

Daca cel de-al 32-lea summit UE-Rusia a fost redus la minimum, pentru o dupa-amiaza, fata de o zi si jumatate in ultimii ani, urmatorul se anunta mai consistent, in data de 3 iunie, la Soci, inaintea summitului G8.

Van Rompuy a insistat asupra faptului ca cooperarea cu Rusiea este "foarte extinsa", evocand posibilitatea crearii unei zone de liber schimb intre UE si uniunea vamala condusa de Moscova. Ar fi "un spatiu economic care ar lega Lisabona de Vladivostok", a precizat Putin.

Cu cateva zile inainte de deschiderea Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, plasate sub inalta securitate, UE si Rusia au adoptat si o declaratie comuna de lupta impotriva terorismului.