Predicatorul musulman Fethullah Gulen a dezmintit categoric ideea ca ar manipula politia si justitia din Turcia pentru a complota impotiva guvernului islamo-conservator al premierului Recep Tayyip Erdogan, intr-un interviu difuzat luni de BBC si preluat de AFP.

Exprimandu-se pentru prima oara in fata unei camere a radio-televiziunii britanice, de la exilul sau voluntar in Pennsylvania (Statele Unite), Gulen, in varsta de 74 de ani, a negat ca s-ar afla la originea unei vaste anchete anti-coruptie care vizeaza zeci de patroni, oameni de afaceri, alesi si apropiati ai lui Erdogan.

"Nu este posibil ca acesti procurori si judecatori sa primeasca ordine de la mine. Nu am nicio legatura cu ei. Nu cunoscut nici macar 0,1%" dintre ei, a sustinut acesta.

De la jumatatea lui decembrie, Erdogan acuza miscarea lui Gulen, in trecut un aliat, ca s-ar afla la originea unui "complot" care urmareste rasturnarea regimului, inaintea alegerilor locale din martie si prezidentiale din august 2014.

Ca reactie, primul ministru a ordonat epurari fara precedent in politie si in justitie, acuzate ca se afla in centrul acestei "conspiratii".

Sambata, l-a calificat pe Gulen, fara a-l numi, insa, "fals profet" si a cerut milioanelor de simpatizanti ai sai sa paraseasca aceasta miscare.

"Aceste declaratii au ca scop sa prezinte miscarea noastra mai importanta decat este pentru a ingrozi oamenii cu amenintarea unei fantome inexistente", a afirmat predicatorul, la BBC.

"Procurorii si magistratii au lansat aceste anchete pentru ca este de datoria lor", a continuat, ironic.

Aflat in fruntea unei retele de scoli, centre culturale si meda, Gulen l-a sustinut mult timp pe Erdogan, inainte de a se desparti de acesta din cauza unui proiect de desfiintare a scolilor private, care constituie o amenintare pentru organizatia sa.