UPDATE Negocierile de pace de la Geneva dedicate Siriei par blocate, luni, emisarii lui Bashar al-Assad si cei ai opozitiei fiind incapabili sa abordeze unitar chestiunea cruciala a tranzitiei politice, dar delegatiile afirma ca doresc sa ramana la masa negocierilor, scrie AFP.

Reunite pentru a treia zi consecutiv la sediul ONU din Geneva, delagatiile s-au blocat asupra chestiunilor politice, dupa ce au inregistrat progrese in chestiunile umanitare discutate in timpul week-end-ului, precum situatia din Homs si problema miilor de prozonieri disparuti in cadrul conflictului.

"Discutiile nu au fost constructive astazi din cauza atitudinii regimului, care a dorit sa divizeze discutiile care ar trebui purtate asupra aplicarii Geneva I", a declarat Rima Fleyhane, membra a delegatiei opozitiei.

"Delegatia regimului a dorit sa schimbe subiectul discutiilor vorbind despre terorism", a adaugat ea.

O sursa apropiata delegatiei regimului a confirmat pentru AFP blocajul, explicand ca "opozitia a respins foaia de drum (prezentata de Damasc) si a cerut sa se discute doar de organul guvernamental de tranzitie".

Aceasta "foaie de parcurs" a regimului include cinci puncte: respectarea suveranitatii si integritatii Siriei, respingerea oricarei ingerinte straine, Siria este o democratie pluralista, respingerea terorismului si prezervarea institutiilor statului.

Mediatorul ONU, Lahdar Brahimi, a parasit in acel moment sedinta, a precizat aceasta sursa.

Delagatiile si-au afirmat insa vointa de a nu parasi masa negocierilor. "Niciodata! Nu vom parasi masa negocierilor, vom continua sa discutam", a afirmat Faysal Moqdad, ministru adjunct al Afacerilor Externe.

"Vom ramane aici pana cand obiectivul acestei conferinte va fi realizat, respectiv formarea unui organ guvernamental de tranzitie", a spus si Rima Fleyhane, membra a opozitiei.

Dupa doua zile consacrate problemelor civililor asediati la Homs si a miilor de prizonieri si disparuti in conflictul sirian, negociatorii regimului Bashar al-Assad si ai opozitiei au incercat sa atace luni subiectul cel mai delicat: guvernul de tranzitie, scrie AFP.

Acest lucru este, de luni de zile, "linia rosie" a negocierilor pentru cele doua delegatii. Inca de la finalul comunicatului conferintei "Geneva I", scris de rusi si de americani, in iunie 2012, principiul unui "organ guvernamental de tranzitie" divizeaza partizanii si opozantii presedintelui Assad, dar si rusii si iranienii, sustinatorii guvernului sirian, si occidentalii si monarhiile din Golf, sustinatori ai opozitiei.

Global, opozitia, care lupta din martie 2011, considera ca "Geneva I" este sinonim cu un guvern de tranzitie si plecarea lui Assad, aflat la putere din 2000. Regimul considera insa ca ii deschide calea spre un guvern extins de coalitie. Damascul nu ia in considerare chestiunea plecarii presedintelui sustinand ca doar sirienii isi pot alege presedintele.

"Am inceput sa discutam de tranzitia de la dictatura la democratie", a declarat Louai Safi, membru al delegatiei opozitiei, la cateva ore dupa inceperea celei de-a treia zi a negocierilor.

"Regimul nu este, evident, entuziast", a continuat acesta, adaugand: "Vom vedea daca regimul este de acord cu o solutie politica sau daca ramane ancorat la o solutie militara.

Dupa debutul tensionat de vineri, delegatiile au negociat intr-un climat in care a prevalat "respectul reciproc", dupa cum a afirmat mediatorul ONU Lahdar Brahimi.

Acesta a obtinut promisiunea regimului ca va permite femeilor si copiilor asediati de luni de zile in centrul Homs sa paraseasca orasul.

Dar anuntul a fost primit cu scepticism in cartierele rebele din Homs unde opozitia cere garantii ca civilii nu vor fi arestati de regim atunci cand parasesc orasul.

ONU spera de asemenea obtinerea permisiunii de a intra in cartierele rebele din Homs pentru convoaiele cu ajutoare umanitare. Adeseori considerat focarul miscarii de contestare, Homs a platit un pret greu pentru opozitia fata de Bashar al-Assad. Cartierele rebele sunt asediate din iunie 2012 de armata, care le bombardeaza regulat, iar mii de sirieni traiesc in conditii greu de suportat, neavand nici hrana si nici medicamente.

Duminica, negociatorii au discutat si despre problema prizonierilor si a disparutilor, un fenomen care s-a amplificat din momentul in care miscarea de contestare s-a transformat intr-un razboi civil sangeros, soldat cu peste 130.000 de morti si milioane de refugiati.

Opozitia afirma ca are o lista cu 47.000 de persoane detinute de regim si a prezentat in cursul negocierilor o prima lista cu numele a 2.300 de femei si de copii.

Nu exista cifre exacte legate de numarul prizonierilor si al disparutilor, dar Observatorul sirian pentru drepturile omului (OSDO) evoca 17.000 de persoane disparute si "zeci de mii de prizonieri" ai regimului.

De asemenea, OSDO evoca mii de persoane rapite sau detinute de grupari armate, in special jihadistii din Statul Islamic al Irakului si Levantului si de Frontul al-Nosra.