Un barbat si o femeie au fost condamnati la 8 si 12 saptamani de inchisoare cu executare vineri de catre un tribunal britanic dupa ce au insultat si amenintat pe Twitter ca violeaza o militanta feminista, scrie AFP.

Judecatorul Howard Riddle a declarat la tribunalul din Westminster ca este dificil de "imaginat amenintari mai extremiste" decat cela care au vizat-o in iulie pe Caroline Criado-Perez, care a ramas "terifiata si panicata" in urma acestei istorii.

Acestia au inceput sa o ameninte pe Caroline Criado-Perez dupa ce aceasta tocmai facuse o campanie, cu succes, pentru ca scriitoarea britanica Jane Austen sa fie reprezentata pe viitoarele bancnote de 10 lire din Marea Britanie.

In urma initiativei sale, a primit circa 50 de tweet-uri jignitoare, dupa cum afirma aceasta jurnalista reputata pentru pozitiile sale feministe.

Incidentul a provocat o vie controversa pe Twitter, iar peste 100.000 de oameni au semnat o petitie online cerand retelei sociale sa introduca un buton care sa "semnaleze derivele". Directorul personal al Twitter UK si-a cerut personal scuze.

Pedepsele pronuntate vineri in Marea Britanie sunt mai severe decat cele decise in aceeasi zi in Franta pentru un tanar de 23 de ani, condamnat la 2.000 euro amenda, dupa ce a cerut pe Twitter violarea unei militante antirasiste.

In octombrie, un adolescent marocan a fost condamnat la trei luni de inchisoare cu executare de un tribunal din Casablanca dupa ce a amenintat cu moartea presedintelui american Barack Obama.

Un tribunal din Kuweit a avut insa mana si mai grea in iunie, cand a condamnat o femeie la 11 ani de inchisoare pentru afirmatii considerate insultatoare la adresa emirului si a facut apel la rasturnarea regimului, tot pe Twitter.