Manifestantii ucraineni pro-europeni au continuat ofensiva, vineri, ocupand un minister si ridicand o noua baricada in centrul capitalei Kiev, dupa ce negocierile intre presedintele Viktor Ianukovici si liderii opozitiei au esuat.

Harta protestelor din UcrainaFoto: liga.net

UPDATE 18.50: La Kiev sint minus 13 grade si au aparut 3 baricade noi. Pe strada care duce la Guvern sint 4 baricade acum, unele inalte de 5 metri. Pe ele sint catarati sute de oameni si bat sfidator cu batele in caroserii. Oamenii nu sunt multumiti cu remanierea Guvernului si cer sa plece presedintele Yanukovici. Oamenii sunt nemultumiti si de liderii Opozitiei. Atmosfera este mult mai incrancenata decat joi, dar nu stiu ce vor sa faca, spun ca e greu de prevazut si asteapta duminica pentru protestul urias anuntat.

UPDATE 17.40: Presedintele Ianukovici a anuntat o remaniere guvernamentala si o serie de amendamente la legile anti-proteste controversate, cu ocazia sesiunii extrordinare a Parlamentului, prevazuta saptamana viitoare.

Presedintele a facut acest anunt dupa intrevederea cu comisarul european Stefan Fule. El a prevenit de asemenea ca va intrebuinta "toate mijloacele legale" pe care le are la dispozitie daca nu va gasi o solutie la criza impreuna cu opozitia.

"Vom lua o decizia in cursul acestei sesiuni (parlamentare): presedintele va semna un decret si noi vom lua decizia de a remania guvernul pentru a forma o echipa guvernamentala cea mai profesionista", a declarat Ianukovici, potrivit AFP.

Referindu-se la legile votate saptamana trecuta, intrate in vigoare miercuri, care intaresc sanctiunile impotriva manifestantilor, presedintele a anuntat: "Vom adopta modificari la aceste legi si vom regla aceasta chestiune".

UPDATE 15:15 In fata consulatului Romaniei de la Cernauti s-a scandat "UE, Romania, ajuta-ne".

UPDATE 12.15: Desi liderii opozitiei au solicitat extinderea pasnica a baricadelor din Euromaidan, factiunea ultra-nationalista Pravyy Sektor (Sectiunea Dreapta) vede solutia revolutionara ca fiind singura cale de rezolvare a conflictului cu Viktor Ianukovici. Membrii Pravyy Sektor s-au aflat in mijlocul violentelor de la inceputul saptamanii.

11.30: In Cernauti, protestatarii incearca sa intre in sediul administratiei regionale, dar trupele Berkut s-au inchis in cladire.

Cea mai tensionata baricada din Kiev (foto: HotNews)

UPDATE 11.00: Protestele s-au raspandit in cel putin alte 5 orase din nord-vestul Ucrainei, o regiune unde sentimentele anti-rusesti sunt raspandite. Sediile guvernatorilor din Lviv si Rivne au fost ocupate de protestatari. In Lviv au inceput sa se ridice baricade, anunta presa pro-opozitie. Au fost ocupate si sediile prefecturilor din Ternopil, Khmelnytsky si Cherkassy.

Situatia protestelor din Ucraina, vineri la ora 01.00. Cu visiniu - administratiile deja ocupate de protestatari. Cu roz - administratiile asediate, unde protestatarii sunt afara. Cu gri - sunt proteste, dar situatia este incerta.

Harta protestelor din Ucraina (Sursa foto: liga.net)

Opozitia si-a manifestat dezamagirea joi seara, dupa negocieri cu guvernul, pe care le spera decisive, dar care au avut ca rezultat doar slabe concesii si a cerut demonstrantilor sa faca tot posibilul pentru a evita o noua izbucnire a violentelor.

Vitaly Klitschko, unul dintre liderii opozitiei, a declarat dupa negocierile esuate ca "Nu are rost sa mai stam la masa cu cineva care deja a decis sa ne insele. Imi doresc sincer sa nu mai fie varsare de sange. Eu voi supravietui, dar ma tem ca vor mai fi morti". Cuvantul de ordine printre protestatari in aceasta dimineata este "Extindem Euromaidanul".

"Miscarea noastra va fi absolut linistita. Ramanem pe pozitii, nu facem niciun pas inapoi", a declarat si Arseni Iatseniuk, un alt lider al opozitiei, in fata a zeci de mii de oameni adunati in Piata Independentei.

Protestatarii si-au extins tabara construita in piata de doua luni si, in mai putin de o ora, au ridicat o noua baricada pe strada Institutska.

Live streaming video by Ustream