Cancelarul german Angela Merkel a criticat luni guvernul ucrainean si i-a cerut sa "protejeze viata" manifestantilor, dupa violentele care s-au soldat cu cinci morti, miercuri, la Kiev, respingand insa ideea sanctiunilor impotriva Ucrainei, scrie AFP.

"Cerem guvernului ucrainean sa garanteze libertatile fundamentale si in special (...) dreptul de a manifesta pasnic, de a proteja viata, de a nu face uz de violente", a declarat cancelarul, intr-o conferinta de presa, in marja unui seminar guvernamental la Meseberg, in apropiere de Berlin.

Miercuri, confruntarile dintre fortele de ordine si manifestantii de opozitie s-au soldat cu cinci morti la Kiev.

"Sunte in mod deosebit ingrijorati, si nu doar ingrijorati, ci indignati sa vedem maniera in care legi care pun sub semnul intrebarii aceste libertati fundamentale sunt adoptate de maniera 'repede-inainte'", a continuat Merkel.

Ea s-a referit la adoptarea, saptamana trecuta, a unei legi care inaspreste sanctiunile pentru manifestanti, si care a relansat miscarea de contestare.

Cancelarul a adoptat insa o atitudine mai moderata decat Uniunea Europeana, respingand ideea unor sanctiuni impotriva Kievului.

"Am discutat si atat ministrul Afacerilor Externe (Frank-Walter Steinmeier) cat si eu consideram ca sanctiunile nu sunt la ordinea zilei pentru moment", a spus ea.

Uniunea Europeana a lasat miercuri sa planeze spectrul amenintarilor impotriva Ucrainei, prin vocea presedintelui Comisiei, Jose Manuel Barroso.

UE va "evalua posibilele actiuni ele UE si consecintele pentru relatiile cu aceste tari", a spus el, afirmand insa ca este prematur sa spuna care ar putea fi aceste masuri.

Miercuri, Statele Unite au anuntat primele sanctiuni, revocand vizele pentru mai mult ucraineni "care au legaturi cu violentele". Numele sau functiile acestor persoane nu au fost dezvaluite.