Fotografii care arata o racheta balistica cu capacitate nucleara si cu o raza de actiune care poate atinge Statele Unite au fost publicate in aceasta saptamana de armata chineza, pe fondul disputelor teritoriale cu Japonia, aliatul Washingtonului, scrie AFP.

Aceste imagini, in care apar militari chinezi care efectuaza un tir de incercare cu o racheta Dongfeng-31, au fost postate marti pe site-ul Armatei populare de eliberare (APL). O astfel de racheta dotata cu o ogiva nucleara poate parcurge 8.000 de km, potrivit specialistilor.

Alte poze postate pe site-ul de stiri Sohu.com prezinta soldati cu masti si tinute de protectie - sugerand ca a fost simulata lansarea unei rachete cu incarcatura nucleara.

Aceste fotografii sunt atribuite de Sohu.com "Cotidianului APL" dar nu erau disponibile joi pe site-ul ziarului militar.

Publicarea acestei serii de fotografii intervine pe fondul tensiunilor dintre China si Japonia legate de un arhipelag administrat de Tokyo, dar revendicat de Beijing.

Statele Unite reprezinta garantul securitatii Japoniei, cu care are o alianta politica si militara de lunga durata. Vicepresedintele american Joe Biden a reafirmat de altfel in decembrie interesele strategice ale SUA in Asia.