"Draga utilizator, esti inregistrat ca participant la o revolta in masa". Acesta este SMS-ul primit de protestatarii ucraineni aflati in zona ciocnirilor violente din Kiev marti dimineata, o noua metoda a autoritatilor de a incerca sa innabusi miscarea de protest care a pus stapanire pe oras si a devenit violenta de duminica noapte, relateaza The Guardian.

Mesajele primite pe telefoanele personale nu au avut insa efectul scontat, intrucat protestele au continuat, precum si violentele, miercuri.

Nu este insa clar cum au fost trimise acestea.

Ministerul de interne a negat ca ar fi implicat, insa a precizat ca analizeaza imaginile video de la proteste pentru a ii identifica pe cei mai activi participanti si a ii aresta.

Providerul de telefonie mobila MTS a transmis un comunicat de presa in care afirma ca nu este responsabil. "Am primit plangeri de la utilizatori din centrul Kievului, care au primit cu totii mesaje SMS de la numarul 111, continand un text identic. Nu avem nicio legatura cu distribuirea lor".

Si compania Kievstar a declarat ca nu are nicio vina in acest caz. "Supraveghem cu strictete confidentialitatea utilizatorilor nostri, numerele lor de telefon si localizarea. Stim ca exista echipament, asa numitele statii pirat, care permit distribuirea de SMS-uri sau apeluri catre toate numerele de telefon de la toti operatorii dintr-o anumita zona. Insa, ca operator, nu putem sa identificam activitatea acestor statii".